in

RAT UŽIVO: Vodi se teška i krvava bitka za Azovstal

Slatka-Tajna.Eu

09:50 Intenzivni napadi nastavljeni su na opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju tokom noći na četvrtak, rekao je zvaničnik.

“Od sada, ako na svijetu postoji pakao, to je u Azovstalu”, rekao je u četvrtak ujutro Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, prenosi CNN.

“Granatiranje i napadi su neprestani, čak i noću uz prilagodbu vatre iz dronova”, rekao je. Andriuščenko je dodao da su se stambena područja u blizini fabrike “morala hitno evakuirati sama bez upozorenja”.

“Posljednjih 11 kvadratnih kilometara slobode u Mariupolju pretvoreno je u pakao”, rekao je. Borci unutar fabrike rekli su u srijedu da su ruske snage probile njen perimetar.

Satelitska snimka čeličane Azovstal (Foto: Agencije)

09:30 Ruska novinska agencija RIA izvještava o napadu dronom u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji, koja je ranije ove sedmice ustvrdila da je spriječila navodni napad iz Ukrajine. Pridnjestrovlje s Ukrajinom graniči na zapadu.

U izvještaju se citira tamošnji ministar vanjskih poslova Vitali Ignatijev.

“Ostaje crveno upozorenje zbog povećane terorističke prijetnje. Uspjeli smo neutralizirati dron koji je naoružan eksplozivom doletio u smjeru radiotelevizijskog centra Majak. Minimizirali smo ovu prijetnju, ali opasnost od terorističkih napada ostaje. Uspjeli smo pratiti kretanje drona koji smo neutralizirati. Sve sugerira da je lansiran s teritorija Ukrajine, šest kilometara od granice s Pridnjestrovljem”, rekao je.

09:20 Čeličana Azovstal postala je “prioritet broj jedan” za ukrajinsko političko i vojno vodstvo, rekao je savjetnik ministra obrane zemlje za BBC.

Jurij Sak je za Radio 4 Today izjavio da su napori usmjereni na odbranu ogromnog industrijskog kompleksa i upravljanje daljnjim evakuacijama. Azovstal je posljednje uporište ukrajinskog otpora u strateški važnom lučkom gradu Mariupolju – za koji je Sak primijetio da je postao “srce” rata.

Priznao je da je situacija u fabrici bila “izuzetno teška” za njegove trupe. Ruski vojnici su sada pokrenuli kopnenu ofanzivu, rekao je, a prethodno su se usredotočili na zračno bombardiranje i raketne napade.

No, Sak se nadao da bi se obje strane mogle dogovoriti o humanitarnim koridorima koji bi omogućili da više civila i ranjenih vojnika napusti postrojenje tokom sljedećih dana. “Mi smo tihi optimisti”, rekao je. “Ali, naravno, imamo loša iskustva s Rusijom koja ne poštuje svoje obveze.”

08:52 Britanski dobrovoljac Mark Ayres koji se pridružio desničarskoj vojnoj jedinici Azov kaže da je spreman provesti sljedeću godinu braneći Ukrajinu od ruske invazije, te da ga ne može odvratiti ni to što je ruska vojska zarobila trojicu britanskih dobrovoljaca, piše Sky News.

Zadnja dva mjeseca proveo je u Ukrajini nakon što se priključio bojni Azov, ističući da je isprovocirao neke članove zbog njihovih uvjerenja, te ustvrdio da oni koje je upoznao nisu ‘čudovišta i psihopati’.

Ayres tvrdi da je pomogao bataljonu Azov u odbrani Buče. Sada su mu rekli da mora pričekati u Kijevu kako bi potpisao ugovor s ukrajinskom vojskom prije nego što učestvuje u bilo kojoj daljnjoj vojnoj akciji.

08:35 “Mislili su da će Putin dobiti rat puno prije. Zapravo, on ga gubi. Mislim da moramo shvatiti da on ne može dobiti rat u smislu postizanja riješenog ishoda. Niko u Ukrajini neće zaboraviti šta je učinio i šta su učinile njegove snage i način na koji su to učinili. To je samo po sebi poraz”, rekao je Sir Andrew Wood, bivši britanski ambasador u Rusiji i Moldaviji.

Nije optimističan po pitanju mirovnih pregovora.

“Mislim da ne može biti pravog dijaloga dok rezultati u istočnoj regiji ne budu jasni. Ako Rusija nastavi gubiti vojnike i opremu kao dosad, onda bi mogli razgovarati o povlačenju Rusije. Ako Putin pobijedi, u smislu da pobije više Ukrajinaca, to još uvijek nije pobjeda jer nije trajno rješenje”, rekao je.

Na kraju je rekao da se samo možemo nadati da će na kraju ‘Putinov režim uzeti u obzir i neke nove realnosti i biti drugačiji’.

08:17 Prvi put ruske su se snage uspjele probiti duboko u čeličanu Azovstal u Mariupolju i vjerovatno će djelovati unutar čeličane, procijenio je Institut za proučavanje rata (ISW). Zadnjih nekoliko dana vode se teške borbe u čeličani u kojoj se nalaze posljednji ukrajinski borci, zajedno sa stotinama civila.

Američki think tank također je ustvrdio da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini.

U zapadnoj Ukrajini osujećeni su ruski pokušaji da poremeti isporuku pomoći Ukrajini iz zapadnih zemalja i uspori novu pošiljku oružja, tvrdi ISW.

Ruske snage u četvrtak su pojačale zračne napade na saobraćajnu infrasktrukturu u blizini željezničkih stanica u Lavovu i Zakarpatju, ali na kraju nisu uspjele nanijeti ozbiljnu štetu.

07:50 U posljednja 24 sata Ukrajina je oborila četiri UAV-a, tri rakete i dva aviona. 

07:45 Kanadska ambasada vraća se u Ukrajinu. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Jolie rekla je da će se kanadski ambasador premjestiti iz Poljske u Ukrajinu.

“Naš cilj je da obnovimo diplomatsko prisustvo u Ukrajini”, rekla je ministrica Jolie. 

07:30 Guverner ukrajinske regije Lugansk rekao je da je u posljednja 24 sata u ruskom granatiranju ubijeno pet civila.

Serhij Gaidai je rekao da su napadi bili usredotočeni na Sijerodonjeck i Popasnu, Hirske i Lisičansk. Rusija je posljednjih sedmica preusmjerila svoje napade na istok i jug, nakon što je prethodno pokušala opkoliti i zauzeti ukrajinski glavni grad.

07:15 Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajiva i Hersona na jugu zemlje, rekli su vojni zvaničnici.

Zbog uspješnih akcija ukrajinskih branitelja, ruske snage su “izgubile kontrolu nad nekoliko naselja na granici Mikolajevske i Hersonske regije”, stoji u najnovijem obavještajnom izvještaju ukrajinskog Glavnog štaba oružanih snaga.

Međutim, teške borbe se nastavljaju u Mariupolju gdje ruski okupatori fokusiraju svoje napore na blokiranje i pokušaj uništenja ukrajinskih jedinica stacioniranih u području čeličane Azovstal, dodali su zvaničnici.

Uz podršku aviona, neprijatelj je nastavio ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem, nastavlja se izvještaj. Rusija također “provocira napetosti” u pridnjestrovskoj regiji Moldavije, tvrdi Ukrajina.

07:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poželio je mir prilikom obraćanja Danskoj u povodu 77. godišnjice oslobođenja te skandinavske države od nacista u Drugom svjetskom ratu.

“Ruska država nije spremna zaustaviti rat. Oni sanjaju o osvajanju Ukrajine i drugi evropskih zemalja. Još uvijek sanjaju da će nestati sloboda Evrope. Ali njihovi snovi se neće ostvariti. San o miru će se ostvariti. Baš kao što se to dogodilo prije 77 godina”, poručio je Zelenski. Snimak njegovog unaprijed snimljenog obraćanja prikazana je mnoštvu okupljenih na javnim trgovima u Kopenhagenu.

U govoru je upozorio da bi se ruska invazija mogla proširiti na druge evropske zemlje.

“U Ukrajini se odlučuje o budućnosti našeg kontinenta. Ne samo mi, nego hoće li naši susjedi imati mir. Niko ne može reći koliko će još dana trajati ovaj rat. Ali vjerujem da se bliži naš dan oslobođenja”, poručio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










06:50 Velika Britanija osigurava 45 miliona funti za pomoć najugroženijima u Ukrajini i na njenim granicama, saopćila je britanska vlada.

Novac će ići UN-ovim agencijama i dobrotvornim organizacijama koje dostavljaju vitalnu pomoć i podržavaju preživjele seksualnog nasilja u ratom razorenoj zemlji, izvještava PA Media.

06:30 U posljednjim napadima na čeličanu Azovstal ruska vojska koristila je termobarične bombe. Britanski Daily Mail objavio je šemu na kojoj vidimo koliko je područje koje sada kontrolišu ukrajinske snage, kao i sistem tunela koji se nalazi ispod čeličane. 

Ilustracija: Daily Mail

Termobarične bombe, poznate i kao vakuumske bombe, sadrže spremnik goriva s dva odvojena punjenja eksploziva. To znači da se može lansirati kao raketa ili baciti kao bomba iz aviona. Kada pogodi svoju metu, prvo punjenje eksploziva otvara spremnik i široko se raspršuje kao oblak.

Takav oblak može prodrijeti u sve otvore zgrade ili bilo koje zaštite koja nije potpuno zatvorena. Drugo punjenje eksploziva tada detonira oblak, što rezultira ogromnom vatrenom kuglom, masovnim udarnim valom i vakuumom koji isisava sav kisik u okolini. Oružje može uništiti zgrade, opremu i ubiti ili povrijediti ljude.

06:20 Ukrajinski novinar koji se prijavio u vojsku nakon ruske invazije poginuo je u borbama u blizini grada Izjuma na sjeveroistoku zemlje, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij.

Oleksandr Makhov (36) najmanje je osmi novinar koji je poginuo u više od dva mjeseca od početka ruske invazije. Makhov, poznat po grafičkim prikazima iz zona sukoba, također je izvještavao s Antarktika. Borio se u sukobu 2014. nakon što su ruski govornici organizirali separatističke pobune u dvije istočne regije Ukrajine.

“Domoljubno i iskreno, i uvijek bez taštine. I uvijek je bio među najhrabrijima, među prvima u redu”, rekao je Zelenski u ranojutarnjem videoobraćanju.

“Od prvog dana velikog rata bio je na prvoj crti bojišnice. Dobrovoljac, veteran ATO-a. Ratnik 95. jurišne brigade”, dodao je.

06:10 New York Times piše, citirajući visoke američke zvaničnike, da je SAD slao Ukrajini vrijedne obavještajne podatke koje su ukrajinskim snagama pomogle da ubiju mnoge ruske generale.

Riječ je o dijelu tajnih napora Bidenove administracije da Ukrajini pruži obavještajne podatke na frontu u stvarnom vremenu.

Washington je navodno Ukrajini dostavio podatke o očekivanim kretanjim ruskih vojnika, lokaciju i druge detalje o ruskom mobilnom vojnom štabu. Ukrajina je te podatke iskombinirala s vlastitim obavještajnim saznanjima za izvođenje artiljerijskih napada u kojima su poginuli ruski generali.

Riječ je također o obavještajnim podacima o kretanju ruskih snaga prikupljenih iz nedavnih američkih procjena tajnog plana Moskve o borbenim operacijama u regiji Donbas, rekli su zvaničnici.

Ukrajinska vojska tvrdi da je dosad ubijeno 12 ruskih generala na frontu. Američki zvaničnici odbili su komentirati koliko je generala ubijeno kao rezultat pomoći SAD-a, navodi New York Times.

5:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prlikom noćnog obraćanja da su u srijedu 344 osobe evakuirane iz Mariupolja i okolnih naselja.

Izrazio je zahvalnost svima koji su pridonijeli uspjehu evakuacije ljudi u Zaporižje te pozvao na prekid vatre kako bi se omogućilo izvlačenje ostalih civila iz čeličane Azovstal.

Također je rekao da je razgovarao s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom o ‘skandaloznim’ izjavama ruskog predsjednika Sergeja Lavrova koji je ustvrdio da je Hitler imao ‘židovske krvi’.

Čestitao mu je Dan nezavisnosti te ga izvijestio o situaciji u Mariupolju i istočnoj Ukrajini.

“Također smo razgovarali o skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim izjavama ruskog ministra vanjskih poslova koji je uvrijedio cijeli svijet”, rekao je Zelenski.

5:36 Ruski vojni helikopter ušao je u zračni prostor Finske u srijedu, izvijestilo je ministarstvo odbrane.

“Helikopter Mi-17 ušao je između četiri i pet kilometara u naš zračni prostor”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Incident se dogodio u 10:40 sati po lokalnom vremenu u srijedu. Ovo je drugi takav slučaj da je letjelica ruske vojske nakratko ušla u finski zračni prostor. Prvi se dogodio 8. aprila.

04:00 Japanski premijer Fumio Kishida osudio je rusku zabranu ulaska japanskim zvnaičnicima kao “potpuno neprihvatljivu”.

“Ruska invazija na Ukrajinu jasno je kršenje međunarodnog prava, a ubistvo velikog broja nevinih civila ozbiljno je kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin”, rekao je japanski premijer novinarima tokom državne posjete Rimu.

“Ruska strana je ta koja je pribjegla vojnim sredstvima i izazvala ovu situaciju. Ruska strana je u potpunosti odgovorna za slom japansko-ruskih odnosa.”

Rusija je “neograničeno” zabranila 63 japanska državljana, uključujući Kishidu, ulazak u zemlju, objavila je ranije ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

02:20 Rusi tvrde da će otvoriti humanitarni koridor za preostale civile iz Azovstala. Koridori će biti otvoreni danas i iduća dva dana od 8 do 18 po lokalnom vremenu. Rusi tvrde da će za to vrijeme zaustaviti sve vojne aktivnosti.

02:00 Još jedan ruski Orlan-10 nedavno je “pao” s neba.

01:00 Iz rijeke Dnjepar izvučene olupine oborenog ruskog helikoptera.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Uraganke nastupaju zajedno do septembra, poslije svaka ide svojim putem, ovo su detalji rastanka! – Senzacija

ZVIJEZDE IZ SEHARE SELIM SALIHOVIĆ: Jedan od najboljih sazlija u BiH