in

RAT UŽIVO: Zelenski upozorava na globalnu krizu s hranom; Rusija nastavila granatirati čeličanu nakon evakuacije civila

Slatka-Tajna.Eu

14:10 Američka ambasada nada se da će se vratiti u Kijev do kraja maja ako uvjeti to budu dopuštali, rekla je zamjenica ambasadora.

13:35 Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs naveo je na svom Twitteru u komentaru na članak objavljen u njemačkom ZDF-u da se Budimpešta i dalje protivi uvođenju europske zabrane na uvoz ruske nafte i plina. – Stav Mađarske vezan uz bilo koji embargo nafte i plina nije se promijenio. Ne podržavamo ga, kazao je.

13.15 Ruski vojnici koji su okupirali grad Melitopolj, ukrali su svu opremu iz trgovine s poljoprivrednim mašinama i prebacili je u Čečeniju, kazao je jedan stanovnik tog područja za CNN.

No nakon što su prešli više od 900 km, lopovi nisu mogli koristiti ništa od ukradene opreme jer je ista zaključana daljinskim upravljanjem.

12.55 Pomoćnik gradonačelnika razorenog Mariupolja objavio je da je danas grad napustilo više autobusa s civilima. No, civili u autobusima nisu iz čeličane Azovstal, dodao je.

12.35 Rusija je raketnim udarom opet napala strateški važan most preko estuarija Dnjesta u regiji Odese na jugozapadu Ukrajine, objavile su lokalne vlasti.

Most koji su ruske snage prije toga napale već dva puta je jedina cestovna i željeznička veza ukrajinskog teritorija s velikim južnim dijelom regije Odese.

12.18 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu ratnih događanja u Ukrajini.

Nema vidljivih promjena u odnosu na zadnje dane. Najveće borbe i dalje se vode na istoku u regiji Donbas, a Ukrajinci i dalje pokušavaju doći što bliže gradu Hersonu na jugu. Riječ je o najvećem gradu koji su Rusi u dosadašnjem dijelu rata zauzeli.

12.05 Rusija je nastavila napad na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon uspješne evakuacije ukrajinskih civila iz ogromnog industrijskog kompleksa.

Jedan od branilaca čeličane, komandant ukrajinske nacionalne garde Denis Šlega, kaže da se granatiranje nastavilo nakon što su autobusi za evakuaciju napustili područje, prenosi BBC.

“Prekid vatre je proglašen u protekla dva dana tokom evakuacije civila”, rekao je Šlega na nacionalnoj televiziji. 

11.55 Izrael je bijesno reagirao na jučerašnju izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koji je rekao da je nacistički diktator “u sebi imao židovske krvi”.

“Izjava Sergeja Lavrova je u isto vrijeme skandalozna, neoprostiva, ali i historijski potpuno netočna”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid.

11.45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao prouzročiti krizu opskrbe hranom, koja će utjecati na niz zemalja širom svijeta.

U razgovoru za australsku TV emisiju 60 minutes, Zelenski je rekao da bi Ukrajina mogla ostati bez desetaka milioma tona žitarica zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

11.20 Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, podsjetio je da su Rusi snimili propagandni video kojim su jamčili živote svim ukrajinskim borcima koji se predaju ruskim snagama.

“U videu su prikazali i zarobljenog borca pukovnije Azov. Potom su ga ubili i njegovoj majci poslali fotografije tijela”, objavio je Gerašenko.

10.50 Ukrajinski zapovjednik u čeličani Azovstal u razorenom Mariupolju kaže da su njegovi ljudi proživjeli tešku noć nakon što je dan ranije iz Azovstala evakuirano stotinjak civila.

“Čim je jučer završila evakuacija civila, neprijatelj je napao koristeći sva oružja. Noć je bila teška”, rekao je Denis Šleha, zapovjednik 12. brigade Nacionalne garde.

10.40 Finska će 12. maja objaviti da će se prijaviti za članstvo u NATO-u, objavile su finske novine IItalehti pozivajući se na anonimne izvore iz finske vlade.

10.25 Američki senator i član odbora za vanjsku politiku, Bob Menendez, rekao je u intervjuu da bi ukrajinski uspjesi u ratu protiv ruske invazije mogli povećati vjerovatnost da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti korištenje nuklearnog oružja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Jedna od stvari koje me brinu je, ironično, da je sve veći rizik da bi Putin mogao napraviti nešto da spasi obraz pred ruskom javnosti što više uspjeha Ukrajina bude imala na ratištui”, rekao je Menendez.

10.10 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka agresije na Ukrajinu.

09.20 Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general Valery Zaluzhny: Dva ruska broda Raptor uništena su danas u zoru u blizini Zmijskog otoka.

08.15 Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac. Jedan od špijuna čak je i bio zaposlenik glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, u nedjelju navečer, a prenijela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Nije otkrio detalje o tome koliko je špijuna u lancu. Arestovič je naveo jednu od meta te grupe. “Drugovi su trebali srušiti putnički zrakoplov nad Rusijom ili Bjelorusijom pa svaliti odgovornost na Ukrajinu”, rekao je.

Dodao je da su se za taj plan trebali koristiti protuzračni projektili iz ukrajinskih zaliha.

07.00 Rusi su prebacili snage iz smjera Mariupolja kod Popasne i pojačali protuzračnu odbranu, javlja Glavni stožer Ukrajinske vojske.

Slika

06.00 Dvije eksplozije odjeknule su u prvim satima ponedjeljka u ruskom gradu Belgorodu, napisao je na Facebooku guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

– Nema žrtava niti veće materijalne štete, dodao je.

Na društvenim mrežama se može pročitati kako su se tijekom noći ondje mogli čuti borbeni avioni i eksplozije, no Guardian nije mogao potvrditi te navode.

05.00 Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakonšto su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku “operacija sigurnog prolaza”.

“Prvi smo put imali dva dana primirja na ovom teritoriju i uspjeli smo izvesti više od sto civila – žena i djece”, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

04.00 Video snimljen ranije otkriva preciznost ukrajinske topničke vatre koja pogađa rusku opremu koja je pokušala napredovati u Harkivskoj oblasti.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mesi ima najslabiju efikasnost od svih napadača u pet najjačih liga Evrope

ČIZME ZA BAJRAM: Dalila u nevjerici nakon pokolona,a nije od Cara