in

U ponedjeljak promjenjivo, izraženiji pljuskovi posebice u Dalmaciji

Slatka-Tajna.Eu

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

“Svibanj je počeo uz promjenjivo vrijeme, kakvo će se nastaviti i u idućem tjednu. Pritom će kiša biti češća i vjerojatnija u većini krajeva u ponedjeljak i potkraj tjedna, dok će od utorka do četvrtka u nekim krajevima i sasvim izostati. Temperatura zraka bit će uglavnom u skladu s dobom godine.

No, valja spomenuti i kako od petka na Jadranu raste vjerojatnost za vjetrovito vrijeme, najprije uz jugo, zatim i buru.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala vrijeme sljedećih dana te podsjetila na nove radarske slike, koje su opet dostupne i u HRT METEO aplikaciji:

“Idućih dana aktivnosti i radove na otvorenom bit će teže planirati s obzirom na vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme. Uz prognozu vremena preporučuje se, barem za kratkoročnija planiranja, pogledati radarske slike na kojima možete pratiti oborinu i njezin intenzitet.”

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak promjenjivo, izraženiji pljuskovi posebice u Dalmaciji

Dr. sc. Tanja Renko: “Ponedjeljak na istoku unutrašnjosti promjenjivo oblačan sa sunčanim razdobljima. U većini krajeva bit će suho, tek rijetko može pasti malo kiše ili poneki pljusak, vjerojatnije u dijelu Posavine i u gorju. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjeren i umjereno jak istočni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana od 19 do 21 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj gdje će biti promjenjivije i oblačnije nego na istoku. Mjestimice kiše, a poslijepodne lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

Sjeveroistočnjaka i povremene kiše bit će u gorju, gdje će se naoblaka smanjivati kasno popodne, najprije u zapadnijim predjelima. Na sjevernom će Jadranu uz promjenjivu naoblaku biti ponekog pljuska, vjerojatnije u Istri, oko Rijeke i uzduž Velebitskog kanala. Puhat će slaba i umjerena bura, podno Velebita povremeno i jaka, a na otvorenom moru sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji vrlo promjenjivo uz ponegdje moguće i izraženije pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar slab, no sredinom dana treba računati na lokalno pojačan sjeverozapadnjak, uz obalu i zapadnjak, a jačeg vjetra bit će i uz moguće nevere.

I na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo i pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Lokalno će pasti i veća količina kiše. Vjetar uglavnom slab, tek uz pljuskove prolazno pojačan.”

I u nastavku tjedna promjenjivo

“I u utorak će na Jadranu veća vjerojatnost za pljuskove biti u Dalmaciji, dok će ih u srijedu i četvrtak biti vrlo rijetko, ponajprije u Istri. Temperatura zraka bez veće promjene – oko prosjeka za početak svibnja. U četvrtak će zapuhati jugo i donijeti promjenjivije vrijeme od petka.

Nestabilno se nastavlja i u unutrašnjosti. Pritom će lokalni pljuskovi biti češći u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Neće nedostajati i sunčanih razdoblja, pa će i najviša dnevna temperatura još malo porasti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, kao i agrometeorološka prognoza, koju je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. pripremila za “Plodove zemlje“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

A u petak se u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” saznalo i o rijetkoj i neobičnoj promociji meteorologiji, možda čak i u svijetu jedinstvenoj?!

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JAMI O SVOJOJ KARIJERI I PRIVATNOM ŽIVOTU: Jednog čovjeka volim cijeli život

INDY SVE SEKSEPILNIJA I IZAZOVNIJA: Operacija želuca daje rezultate