in

HRT: Farmaceuti za Ukrajinu

Slatka-Tajna.Eu

Farmaceuti za Ukrajinu

Foto: Dnevnik / HRT

S rastom broja žrtava u Ukrajini raste i potreba za specijalističkim lijekovima koji se upotrebljavaju za liječenje ratnih ozljeda. Europska udruga farmaceuta pokrenula je akciju prikupljanja i transporta takvih lijekova za ukrajinske bolnice.

U hitnoj pomoći udružilo se dvanaest europskih zemalja, među njima i Hrvatska.

– Sve zemlje Europe imat će isti poster, QR kod vodi direktno na stranicu za naše, naravno na hrvatski prevedenu, gdje se donacije obavljaju na stranici Caritasa Poljske, rekla je dr. sc. Katarina Fehir Šola, mag. pharm., predsjednica EPhEU-a.

Iz kojeg će u Hrvatsku svaka tri mjeseca slati izvještaj o ukupnim donacijama i kupljenim lijekovima. Poljska vlada osigurala je transportne putove i hladni lanac.

– Već su ukrajinske bolnice slale, poslale su nam dopis svih potrebnih lijekova. Tu moramo napomenuti da su to specijalistički lijekovi koji se čuvaju na posebnim temperaturama, radi se o infuzijskim otopinama i raznim osjetljivim lijekovima koji zahtijevaju adekvatan prijevoz, poručila je Fehir Šola. 

Zbog neadekvatnog slanja lijekova s odjećom i hranom dio se morao baciti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Molim vas, ne šaljite više donacije lijekova na svoju ruku, ako želite pomoći Ukrajincima da dobiju lijekove, molim vas, podržite ovu zajedničku akciju farmaceuta Europe jer to je jedini način da možemo jamčiti da će lijekovi stići brzo i sigurno i točno onamo gdje treba, naglasio je glavni tajnik EPhEU-a Velike Britanije Mark Koziol.

Zalihe bolničkih lijekova na istoku zemlje sve su manje.

– Željeli bismo dobiti veću količinu vac sistema za ozlijeđene, za ranjene vojnike, također neke traumatološke opreme za stabilizaciju ruku i nogu, kazao je Vitalij Kravčenko iz Nacionalnog instituta za kardiovaskularnu kirurgiju u Kijevu.

Jer lijekovi i medicinska oprema život znače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Šok u Crucible Theatru: Selby ide kući, O’Sullivan i Maguire među osam najboljih

Džanana Musu savladale emocije: Zastava BiH, ovacije i ogromna podrška po povratku na teren!