in

RAT UŽIVO: Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka rata u Ukrajini, britanski obavještajci objavili nove podatke s terena, Bugarska zabranila ulazak brodova s ruskom zastavom…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/rsihhk.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/rsihhk.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”95907a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqfbmuuxsayot2m.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqfbmuuxsayot2m.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”929293″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqfuwrzxmacebt4.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqfuwrzxmacebt4.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”9a987a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqfui8qxeay8yzl.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fqfui8qxeay8yzl.jpg”,”caption”:”Izvor: Twitter”,”bg”:”48494e”}]

10.20 Ukupni borbeni gubici neprijatelja od 24.02 do 17.04 iznosili su približno:

-osoblje – eliminirano je oko 20.300 ljudi

-cisterne – 773 komada

-borbena oklopna vozila – 2002 jedinica

-artiljerijski sistemi – 376 jedinica

-MLRS – 127 jedinica

-sredstva PVO – 66 jedinica

-aviona – 165 jedinica

-helikopteri – 146 jedinica

-automobilska oprema – 1471 komad

brodovi / čamci – 8 jedinica

-rezervoari za gorivo – 76

-UAV operativni i taktički nivo – 148

-Specijalna oprema – 27

-OTRK / TRK lanseri – 4

09.30 Bugarska je zabranila ulazak brodova pod ruskom zastavom u svoje crnomorske luke u sklopu proširenih sankcija EU, objavila je na svojoj web stranici Pomorska uprava te zemlje.

“Svim plovilima registriranim pod ruskom zastavom, kao i svim plovilima koja su promijenila svoju rusku zastavu, ili zastavu ili registraciju u pomorskom registru u bilo koju drugu državu nakon 24. februara, zabranjen je pristup bugarskim pomorskim i riječnim lukama”, saopćile su vlasti.

Iznimke će biti samo za brodove u nevolji ili koji traže humanitarnu pomoć, odnosno brodove koji prevoze energente, hranu i lijekove u zemlje EU.

08.30 Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnovije obavještajne informacije o ratu u Ukrajini.

-Ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za potporu iz Bjelorusije prema istočnoj Ukrajini. To uključuje lokacije u blizini Harkiva i Severdonjecka.

-Rusko topništvo nastavlja gađati ukrajinske položaje na istoku zemlje gdje Rusija planira obnoviti ofenzivnu aktivnost.

-Iako se operativni fokus Rusije pomaknuo na istočnu Ukrajinu, konačni cilj Rusije ostaje isti. Predan je prisiljavanju Ukrajine da napusti svoju euroatlantsku orijentaciju i potvrdi vlastitu regionalnu dominaciju, navodi se u izbvještaju.

07.20 U glavnom gradu Kijevu čule su se eksplozije, javlja agencija Reuters.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jučer je u zračnim napadima na grad jedna osoba poginula, a nekoliko je ranjeno.

U međuvremenu, lokalni medij Kyiv Independent kaže da su upozorenja o zračnim napadima izdana u gotovo svim ukrajinskim regijama u ranim satima.

07.00 Granatiranje u regiji Lugansk: 4 visoke zgrade zapaljene u Severodonjecku.

06.30 Jug Ukrajine: Oružane snage uništile 36 okupatora i 13 jedinica ruske opreme, javljaju lokalni mediji.

Slika

06.00 Neprijatelj priprema desantnu pomorsku operaciju u Mariupolju, javlja Ukrainska pravda.

Slika

05.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u subotu razgovarao s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske o tome kako najbolje pomoći onima koji brane Mariupolj i desecima tisuća civila zarobljenih unutar opkoljenog grada.

Sudbina Mariupolja može se odlučiti ili borbom ili diplomacijom, rekao je: “Ili naši partneri daju Ukrajini sve potrebno teško naoružanje, avione i to bez pretjerivanja odmah, kako bismo mogli smanjiti pritisak okupatora na Mariupolj i razbiti blokadu .

“Ili to činimo kroz pregovore, u kojima bi uloga naših partnera trebala biti odlučujuća.”

04.00 Rusko ministarstvo odbrane postavilo je ultimatum ukrajinskim snagama koje se još uvijek bore u opkoljenom gradu Mariupolju da od 6 sati po moskovskom vremenu polože oružje.

03.00 Rusija kaže da su njezine jedinice protuzračne odbrane oborile ukrajinski vojni zrakoplov za koji tvrdi da je prevozio pošiljku oružja koju su poslale zapadne zemlje.

Napad se dogodio izvan grada Odese na jugozapadu Ukrajine, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika Ministarstva odbrane general-majora Igora Konašenkova.

BBC nije neovisno provjerio informacije, a nije jasno ima li žrtava.

General Konašenkov je također tvrdio da su u posljednja 24 sata ruske zračne jedinice pogodile desetke lokacija s koncentracijom ukrajinskih vojnih jedinica ili opreme.

02.00 Ukrajinska 30. mehanizirana brigada udara po agresorskim položajima, u akciji su MRLS-ovi, BM-21, i sistem Grad.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rukometašice Gruda napravile ključni korak ka tituli prvaka BiH

Pogledajte kako je bivša hrvatska premijerka nekada izgledala…