in

I Macron i Le Pen mijenjaju taktike

Slatka-Tajna.Eu

Prvi krug predsjedničkih izbota

Foto: Dnevnik/Benoit Tessier/Pascal Rossignol / HRT/REUTERS

U Francuskoj je održan prvi krug predsjedničkih izbora. Prema posljednjim podacima, aktualni predsjednik Emmanuel Macron osvojio je 27,6 posto glasova, a Marine Le Pen 23,4 posto glasova. Ankete sugeriraju da bi u drugom krugu utrka između Macrona i Le Pen mogla biti još napetija. HRT-ova reporterka Jasna Paro javila se za podnevnik Dnevnik HTV-a iz Pariza, kazavši kako će izbore u drugom krugu odlučiti glasovi birača koji nisu dali podršku, odnosno nisu glasovali ni za jednog od dva kandidata koja su ušla u drugi krug predsjedničkih izbora. 

Njih je najmanje tridesetak posto. I jedan i drugi kandidat, odnosno i Emmanuel Macron i Marine Le Pen trebaju uvjeriti birače da upravo netko od njih dvoje ima rješenje za njihove životne poteškoće.

Trećeplasirani komunistički lider Jean-Luc Melenchon pozvao je sve Francuze da ne daju ni jedan glas francuskoj desnici. Drugi kandidati koji su sudjelovali na ovim izborima, pozvali su svoje birače da daju svoj glas Emmanuelu Macronu, ali nije izvjesno da će ih birači poslušati i da će to biti dovoljno.

Kandidati mijenjaju taktike

Macron je danas nastavio svoju kampanju, otputovao je na sjever Francuske u najsiromašniju regiju, gdje će se sastati s građanima. Tamo je pobijedila Le Pen, ali Macron želi ispraviti svoje pogreške iz prvog dijela kampanje.

Le Pen također mijenja svoju taktiku u drugom krugu, ostaje cijeli tjedan u Parizu. Dogovorila je cijeli niz intervjua s mnogim televizijskim kućama.

Pozvala je birače krajnje ljevice da joj daju glas i da će ujediniti Francusku, ako dobije izbore.  

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– U ovoj prekretnici za budućnost naše nacije ništa više neće biti isto. Zato hoću doprijeti do svih onih koji žele stvarati za Francusku. Spreman sam učiniti nešto novo da bih prikupio različita uvjerenja i sklonosti kako bismo s pomoću njih izgradili zajedničku budućnost za našu naciju u idućim godinama. To je naša dužnost, naglasio je Macron.

– Ovog trenutka pozivam sve Francuze, sa svih strana, s desne ili lijeve ili bilo koje druge, Francuze svih podrijetla, da se pridruže ovom velikom nacionalnom i narodnom pokretu. Zajedno ćemo, s entuzijazmom i uvjerenjem, doći do pobjede, učinit ćemo velik pomak koji je potreban Francuskoj i s radošću odvesti našu zemlju u treće tisućljeće. Živjela republika, živjela Francuska, poručila je predsjednička kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kad sve krene nizbrdo: Bešiktaš zadao konačan udarac Miralemu Pjaniću

ZBOG JELENE ĐOKOVIĆ GORE DRUŠTVENE MREŽE: U ovakvom izdanju je do sad nismo vidjeli! – Senzacija