in

SAD i NATO osudili zločine u Buči

Slatka-Tajna.Eu

Volodomir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila “genocid” u Ukrajini kako bi istrijebila “čitav narod”, dan nakon otkrića velikog broja ubijeih na ulicama Buče, grada blizu Kijeva. Sjedinjene Države i NATO užasnuti su otkrićima zločina u Buči. Upozorili su da odlazak Moskve iz te regije ne znači nužno “stvarno povlačenje” niti donosi nadu u deeskalaciju.

– Da, to je genocid. Istrjebljenje čitavog naroda i ljudi, mi smo ukrajinski građani. Imamo više od sto narodnosti. Ovo je uništenje i istrjebljenje svih tih narodnosti. I to se događa u Europi u 21. stoljeću, rekao je Volodimir Zelenski u razgovoru za američku mrežu CBS.

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je “svjesno počinila pokolj” u Buči gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja i traži istragu i procesuiranje počinitelja na što pozivaju i nevladina udruga Human Rights Watch te zapadni dužnosnici, javljaju u nedjelju agencije. Zelenski je pozvao Rusiju na “potpuno povlačenje” kako bi se “barem” vratili na stanje prije 24. veljače, kada je počela ruska invazija.

– To bi nam omogućilo da počnemo razgovarati o drugim pitanjima o završetku okupacije, kako ćemo živjeti nakon toga. Ne mogu ni poći na sastanak dok traje granatiranje. Dakle, prvo primirje, a onda se mogu sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dodao je za CBS, vidi se iz dijelova objavljenih na Twitteru.

“Nas dvojica ćemo razgovarati. Kada dođe kraj rata, a poslije ćemo zajedno razgovarati o sigurnosnim jamstvima i o statusu neutralnosti”, “sačuvavši naš suverenitet i snažnu vojsku”, ocijenio je i podsjetio na ukrajinske prijedloge na pregovorima koji se trenutačno vode s Moskvom.

Ako se taj dogovor prekrši, moramo imati mogućnost da se branimo. Kada jednom završimo pregovore, sve snage se moraju povući. A nakon njihova povlačenja možemo sjesti sa zemljama koje će biti jamci sigurnosti, dodao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da su fotografije velikog broja ubijenih Ukrajinaca u Buči mučne, te da će oni koji su ih počinili odgovarati za ratni zločin. Blinken je dao izjavu za CNN u nedjelju, dan nakon što su ukrajinske snage vratile kontrolu nad tim gradom u okolici Kijeva. Ukrajinci tvrde da su ondje pronašli tijela gotovo 300 ubijenih civila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Najvažnije je da ne otupimo na to. Ne smijemo to normalizirati. Ovo je realnost onoga što se događa svaki dan dok traje brutalnost Rusije nad Ukrajinom, dodao je. Američki šef diplomacije zaobišao je odgovor na pitanje vjeruje li SAD da su ruski vojnici počinili genocid te poručio: “Sve ćemo istražiti, zabilježiti i staviti na jedno mjesto kako bismo bili sigurni da će relevantne institucije i organizacije to provjeriti, uključujući State Department”.

Stoltenberg i Blinken oprezni kad je riječ o povlačenju

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da su zločini u Buči “užasni” i “brutalnosti takve kakva nije više u Europi desetljećima”. Apsolutno je neprihvatljivo da su civili mete, da su ubijani i tim je važnije da se što prije okona taj rat, rekao je Stoltenberg  za CNN. Stoltenberg je rekao da treba biti oprezan kad je riječ o povčaneju ruskih snaga iz Kijeva: “Ne smijemo biti previše optimistični, jer opravdan je strah od mogućeg porasta napada, posebno na jugu i istoku. To nije stvarno povlačenje, to je više promjena strategije”.

Tako misli i Blinken koji smatra da je prerano reći je li premještanje ruskih snaga stvarno povlačenje i odlazak na jug i istok Ukrajine ili je riječ samo o pregrupiranju prije novih napada. Blinken je odbio komentirati izvješća da SAD posreduje u transferu tenkova iz sovjetskog doba Ukrajini od istočnoeuropskih saveznika, no rekao je da će NATO članice nastaviti sa slanjem oružja te da  “u Ukrajini ima ili će uskoro biti deset protutenkovskih sustava za svaki ruski tenk”.

Blinken će početkom idućeg tjedna stići u Bruxelles gdje će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova, objavio je State Department. Saveznici će tada raspravljati što učiniti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za ruski napad te kako zaustaviti rat u Ukrajini. Blinken će u belgijskoj prijestolnici prisustvovati i na sastanku ministara G7

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ELMU SINANOVIĆ PITAJU: Gjde si krila takvo tijelo?

BIVŠI MUŽ KRITIKUJE KAJU: Makro je naše dijete uveo u hrišćanstvo