in

Kazne ribarima u Savudrijskoj vali trebale bi postati prošlost

Slatka-Tajna.Eu

Ribarenje u Savudrijskoj vali pod kontrolom policije

Foto: Dnevnik / HTV

Nazire li se napokon rješenje za otvorena pitanja u Savudrijskoj vali? Čini se da hrvatska i slovenska vlada čine korake u tom smjeru. Na nedavnom sastanku dvojice premijera, Andreja Plenkovića i Janeza Janše, spominjalo se zajedničko ribarenje, poništenje kazni i prekid sudskih postupaka.

Slovenska policija i ribarska inspekcija kažnjavali su naše ribare zbog navodnog prelaska granice i ribarenja u njihovu moru.

Ecio Kocijančić ni sam ne zna koliko je takvih kazni dobio. Ima toliko kazni da mu ni u garažu ne stanu, kaže. Samo ih otvori i preda na policiju u Umag.

Kazne bi trebale postati prošlost a svi se sudski procesi protiv ribara obustaviti. Hrvatski i slovenski ribari privremeno bi zajednički ribarili oko granica na moru, o kojima se dvije države ne mogu složiti.  

– Ne nisam zainteresiran. Ja sam zainteresiran da granica 318 ostane čvrsta granica i da oni love na svoje strane a mi s naše, ističe Kocijančić.

– Ja se nadam da ima mjesta za sve i da ćemo se poštivati jedan drugoga kao i do sada. Mi smo ribari, mi idemo na more da bi zaradili kruh za obitelj a ne manifestirati političke ideje, govori Danilo Latin iz Savudrije.  

Detalji se ne znaju. No u moru gdje bi se zajednički ribarilo hrvatska i slovenska inspekcija kontrolirale bi ribare svaka na svom području.

Zajedničko ribolovno područje?

– Činjenica je da bi bio dobar prijedlog zajedničko ribolovno područje gdje bi ista pravila vrijedila za sve sudionike ribolova na tom području, kaže predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić

Razrađuju se razni modeli. Moglo se čuti na sastanku dvojice premijera. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Naš prijedlog je kontinuirano takav da bismo trebali omogućiti jednu situaciju kojoj ne idemo ni prema slovenskim ni hrvatskim ribarima s kaznama. Dakle, trenutni sustav nema nekog efekta, jedino što nam čini i slovenskoj i hrvatskoj vladi troškove pravnog savjetovanja o toj priči, ističe premijer Andrej Plenković.

– Što se tiče pronalaženja rješenja za otvorena pitanja u vezi s granicom i ribolovnim režimom – radimo na tome. Tražimo rješenja. Optimist sam da ćemo u relativno kratkom roku doći do njih, ističe slovenski premijer Janez Janša.

Ta rješenja ne bi prejudicirala granicu na moru. O njoj će se odlučivati kada za to sazru uvjeti. 

‘Želimo mirno ići na more’

– Nadamo se da će budućnost biti neka mirnoća, da možemo raditi mirno, da možemo raditi bez straha da nam dođe jedan ili drugi gliser, da se zna konačno gdje se može ribariti, ili da radimo skupa kako smo uvijek radili, da ribari naprave svoj posao, a da političari konačno odrede gdje je granica. Želimo mirno ići na more, a ne da dobivamo kazne, rekao je predsjednik Sekcije ribara Bujštine Gianni Spitz

Dodaje da žele bez straha izlaziti na more i da žele raditi svoj posao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

GILE OTVORIO DUŠU: Sa Prijovićkom je bio zanos, nije bila neka veza

BIVŠI MOMCI MI DOLAZE U JUTARNJI, NJIHOVE ŽENE TO NE ZNAJU: Jovana Jeremić otkrila ko se više švaleriše – glumice ili pjevačice! – Senzacija