in

RAT UŽIVO: Zelenski se obratio naciji, Ukrajina se priprema za novu rusku ofanzivu, napadi agresora na ukrajinske gradove, ima mrtvih i ranjenih, gori skladište nafte…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpjqimqx0aaz5ni.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpjqimqx0aaz5ni.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”2d2228″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpj0kyxxwaenr6o.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpj0kyxxwaenr6o.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”1a243c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpjhn95x0ae5xcr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/fpjhn95x0ae5xcr.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”acabab”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/azv_sb_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/03\/azv_sb_1.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”9c9da5″}]

07.30 Gori skladište nafte u Lysychansku, javlja Ukrainska pravda.

07.00 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je prekid vatre u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, kako bi se omogućila evakuacija civila. “Da bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da je provedemo uz izravno sudjelovanje Visokog punomoćnika UN-a za izbjeglice i Međunarodnog odbora Crvenog križa”, navodi se u saopćenju ministarstva koje je citirala agencija France Press.

Humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, kroz lučki grad Berdjansk pod ruskom kontrolom, otvorit će se u 10 sati po lokalnom vremenu. Ukrajina nije komentirala tu objavu.

06.45 Ukrajinske snage pripremaju se za nove napade na istoku zemlje gdje Rusi jačaju vojnu prisutnost, nakon što su pretrpjeli neuspjehe u blizini glavnog grada Kijeva, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U ranojutarnjem videoobraćanju, Zelenski se osvrnuo na pokrete ruskih trupa od Kijeva i Černihiva, rekavši da to nije povlačenje već “posljedica rada naših branitelja”.

  pr

06.30 Regija Harkiv: U Dergačiju okupatori pucali na Gradsko vijeće – ima mrtvih i ranjenih, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

06.00 U Harkivu su ruski agresori uništili 15% stambenih zgrada, objavio je Ukrinform.

05.20 Regija Sumy: U Trostjancu su agresori minirali groblje, javlja Ukrainska pravda.

Slika

05.00 Zastrašujući prizori iz Mariupolja.

04.00 Fabrike Ahmetov-Novinskog počele su proizvoditi ploče za pancire i protutenkovske ježeve, javljaju ukrajinski mediji.

03.00 Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine počet će ponovno online 1. aprila, rekao je ukrajinski pregovarač David Arakhamia.

Kako prenosi Reuters, Arakhamia je rekao da je Ukrajina predložila da se sastanu čelnici obje zemlje, ali je Rusija to odbila, rekavši da je potrebno više raditi na nacrtu sporazuma.

Na razgovorima u utorak, Arakhamia je rekao da je postignut napredak kako bi se omogućio budući sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog šefa države Vladimira Putina te da su prijedlozi poslani Rusiji.

02.00 Čelnik britanske obavještajne službe GCHQ izjavio je u srijedu da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršenje zapovijedi, a između ostalog su slučajno oborili i jedan ruski avion.

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno potcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama.

“Putin je uveliko krivo procijenio situaciju. Vjerujemo da mu se savjetnici boje reći istinu”, kazao je Fleming u govoru u Canberri na Australskom nacionalnom univerzitetu.

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

“Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju izvršavati zapovijedi, sabotiraju vlastitu opremu, a čak su slučajno oborili i vlastiti avion”, izjavio je Fleming.

loading…

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

U NOVOM “EXPRESSU”: Zašto je Zorica Marković slala gole slike Đorđu Davidu?

NASTUPALA ZAKOPČANA DO GRLA: Bivši suprug Biljani Marković zabranio da se skida