in

RAT UŽIVO: Rusi objavili da ‘radikalno smanjuju’ vojne aktivnosti u Kijevu, procurio ukrajinski prijedlog za status Krima

Slatka-Tajna.Eu

15:17 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je na današnjim pregovorima napravljen najznačajniji napredak dosad otkako su počeli pregovori dviju strana.

Ponovio je riječi turskog predsjednika Erdogana da “rat mora završiti što prije”. Izrazio je nadu da će o težim pitanjima u budućnosti razgovarati ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije.

14:49 Ukrajinski pregovarač Oleksandr Chaly komentirao je rezultate današnjih razgovora na ukrajinskoj televiziji.

– Ako uspijemo učvrstiti ove ključne odredbe, a za nas je to najosnovnije, Ukrajina će biti u poziciji da zapravo popravi svoj trenutačni status države koja nije članica vojnog saveza u obliku trajne neutralnosti.

– Nećemo biti domaćini vojnim bazama na svom teritoriju, niti raspoređivati vojne kontingente na svom teritoriju. Nećemo ulazit u vojno-političke saveze. U našim prijedlozima ima dovoljno materijala za opravdanost sastanka između ukrajinskog predsjednika Zelenskog i ruskog čelnika Putina, rekao je ukrajinski pregovarač dodajući da se čeka odgovor Rusije.

14:27 Putinov savjetnik Vladimir Medinski izjavio je da su pregovori dviju zemalja bili vrlo konstruktivni. Poručio je da je moguć sastanak ruskog predsjednika i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog ako bi prethodno ministri vanjskih poslova dviju zemalja potpisali preliminarni mirovni dogovor.

Osvrnuo se na izjavu Fomina o smanjenju vojnih aktivnosti na području Kijeva i Černihiva.

“Ova dva poteza predstavljaju deeskalaciju sukoba”, rekao je.

14:11 Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksander Fomin rekao je da će Rusija radikalno smanjiti vojne aktivnosti na području Kijeva i Černihiva, prenosi agencija Tass.

Fomin je prijedlog iznio u Istanbulu, gdje je sudjelovao u pregovorima s Ukrajinom.

Ukrajinski pregovarači iznijeli su detalje današnjih pregovora u Istanbulu.

Ukrajina bi navodno pristala na neutralni status u zamjenu za sigurnosna jamstva, što znači da se neće pridružiti nijednom vojnom savezu niti će na svom teritoriju imati vojne baze. U prijedlogu se također navodi da bi za Krim nastupilo 15-godišnje razdoblje konzultacija o statusu anektiranog teritorija. Prijedlozi bi mogli biti prihvaćeni samo u slučaju potpunog prekida vatre, prenosi Reuters.

13:34 Turska je izvijestila da su završili pregovori između Rusije i Ukrajine. Rezultat današnjih razgovora vjerovatno ćemo saznati putem saopćenja za nekoliko sati, javljaju strane agencije.

13:18 Državna služba za hitne slučajeve u Ukrajini izvijestila je da su tri osobe poginule u granatiranju upravne zgrade u Mikolajivu. Ispod ruševina izvučeno je dosad 18 preživjelih osoba. Projektil je pogodio veliku zgradu na devet spratova i napravio ogromnu rupu.

13:02 Ruski predsjednik Vladimir Putin ima apsolutnu podršku ruskog naroda, izvijestio je jutros Kremlj, prenoseći rezultate najnovije ankete.

Dodaje se da je došlo do ‘neviđenog porasta’ podrške ruskom čelniku.

12:26 Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti sve dok se ne ostvare zacrtani ciljevi. Glavni zadaci prve faze specijalne operacije u Ukrajini su završeni, možemo se fokusirati na glavni cilj – oslobađanje Donbasa, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, čiju izjavu prenosi moskovska Gazeta.

Prema njegovim tvrdnjama, u dvije sedmice u Ukrajini je ubijeno 600 plaćenika iz inostranstva, a još 500 ih je napustilo zemlju.

12:18 Na velikom pregovaračkom stolu nema čaša niti boca s vodom. Pokraj zastavica, s jedne strane ukrajinskih, a s druge ruskih, našle su se bočice koje su zbunile ruskog pregovarača Medinskog.

Na to je reagirao Ukrajinac David Arahmija, koji mu je rekao da to nije votka, nego antiseptik za dezinfekciju koji se tu nalazi zbog epidemijskih mjera. Snimka konverzacije Arahmije i Medinskog objavljena je na društvenim mrežama.

12:07 Biznismen Roman Abramovič nije službeni član ruske delegacije na pregovorima u Istanbulu, ali je uključen u osiguravanje kontakata između Moskve i Kijeva, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Njegovo sudjelovanje odobrile su obje strane.

“Sumnja na trovanje Abramoviča na mirovnim pregovorima nema nikakve veze sa stvarnošću. Riječ je o ratu informacijama”, rekao je.

11:48 Otvorena su tri humanitarna koridora u Ukrajini kako bi se civili evakuirali iz Mariupolja, Energodara i Melitopolja. Sve rute se spajaju u Zaporižju, koji je pod kontrolom Ukrajine.

Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera, jučer je izvijestila da je jučer 586 ljudi uspjelo pobjeći iz Mariupolja automobilima.

11:33 Finska očekuje da će susjedna Rusija u idućim mjesecima pokrenuti kampanju širenja dezinformacija kako bi utjecala na raspravu o pridruživanju Finske NATO-u, objavila je finska sigurnosna služba Supo.

Široki utjecaj i nezakonite obavještajne operacije Rusije predstavljaju glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Finske, navodi se u izvještaju.

11:12 Procurile su prve informacije iz Istanbula o toku mirovnih pregovora, prenosi Guardian.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da će nakon pregovora, za nekoliko sati, biti objavljeno saopćenje.

Rusija je uputila prigovor ukrajinskoj strani zbog navodnog zlostavljanja ruskih zarobljenika. Vjerojatno se radio o videozapisu koji se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje mučenje ruskih ratnih zarobljenika.

Savjetnik Volodimira Zelenskog rekao je da su za Ukrajinu u pregovorima najvažnija sigurnosna jamstva, a da su humanitarna pitanja na drugom mjestu.

10:57 Oni koji pregovaraju s Rusijom ne bi smjeli jesti ni piti s njima nakon izvještaja o trovanju ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih pregovarača, upozorava ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

“Savjetujem svima koji sudjeluju u pregovorima s Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju i po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine”, rekao je Kuleba, prenosi Sky News.

To je rekao nešto prije početka pregovora ukrajinske i ruske strane u Turskoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










10:39 Ruske snage raketirale su jutros zgradu lokalnih vlasti u Mikolajivu na jugu Ukrajine, ustvrdio je regionalni guverner Vitali Kim na Telegramu. On je imao sreće jer je jutros kasnio na posao te nije bio u zgradi u vrijeme napada.

U toku je spašavanje preživjelih ispod ruševina. Kim je ustvrdio da su njegovi zamjenici povrijeđeni u napadu. Na društvenim mrežama širi se fotografija upravne zgrade s rupom u sredini od raketiranja.

10:05 Na današnjim mirovnim pregovorima u Istanbulu pojavio se i Roman Abramovič.

Podsjetimo, ruski oligarh i najmanje dvojica visokih dužnosnika iz ukrajinskog pregovaračkog tima imali su simptome nakon sastanka u Kijevu u martu koji upućuju na moguće trovanje. Crvene oči, suzenje, ljuštenje kože lica i ruku: ti su se simptomi poslije povukli i “nisu u životnoj opasnosti”, izvijestio je jučer Wall Street Journal.

09.35 Ruski avioni poletjeli su s Krima prema Nikolajevu. Od stanovnika zatraženo da odu u skloništa.

08.30 Rusi su se već “demilitarizirali” s gubitkom od 600 tenkova i 127 aviona, javlja Ukrainska pravda.

07.50 Centar Mariupolja ostaje pod ukrajinskom kontrolom – objavili su britanski obavještajci.

Slika

07.00 Dnjepropetrovska regija: Rusi su gađali projektile na objekt u blizini Nikopola.

06.45 Harkiv: Rusi granatiranjem uništili arhitektonski spomenik, javlja Ukrainska pravda.

Slika

06.20 Američki Senat predlaže korištenje ruske imovine za pomoć Ukrajini, javljaju ukrajinski mediji.

06.00 Rusi bombardiraju ukrajinske gradove, cilj – skladište goriva, objavio je Glavni štab Vojske Ukrajine.

05.20 Oružane snage Ukrajine uništile su više od 20 ruskih vojnika i opreme, javlja Ukrainska pravda.

Slika

04.30 U Khersonskoj regiji Oružane snage osvojile su trofeje: dva tenka i neprijateljski protuzračni top, pišu ukrajinski mediji.

Slika

03.00 Rusija će nuklearno oružje koristiti samo u slučaju prijetnje opstanku zemlje, a ne zbog trenutnog rata u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja za američki PBS.

“Ali bilo kakav ishod operacije u Ukrajini, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja”, rekao je Dmitrij Peskov.

“Imamo sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da samo kada postoji prijetnja za opstanak države, u našoj zemlji, možemo koristiti i zapravo ćemo koristiti nuklearno oružje da otklonimo prijetnju opstanku naše zemlje”, dodao je Peskov.

02.00 Šest američkih aviona tipa EA-18G EW raspoređuju se u Njemačku kako bi “pojačali spremnost”.

01.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske trupe ponovno zauzimaju teritorij oko glavnog grada i potiskuju rusku vojsku. “Naši branitelji napreduju u regiji Kijev, vraćajući kontrolu nad ukrajinskim teritorijem”, rekao je.

Pohvalio je i vraćanje Irpina pod kontrolu Ukrajine. “Irpin je oslobođen. Bravo! Zahvalan sam svima koji su radili na ovom rezultatu. Okupatori su odgurnuti od Irpina. Odgurnuti od Kijeva. Međutim, prerano je govoriti o sigurnosti u ovom dijelu naše regije. Borbe se nastavljaju.”

Zelenski je rekao da ruske trupe i dalje kontroliraju područje sjeverno od Kijeva i da će nastaviti s napadima iako su “stotine i stotine jedinica spaljene i uništene neprijateljske opreme” razasute tim područjem.

Dodao je da je Mariupol i dalje pod opsadom. “Ruske trupe nisu dopuštale da se danas organizira nikakav humanitarni koridor, nisu dopuštale prekid vatre”, rekao je.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LUKSUZNA VILA: Sonja Kovač je uživala na Maldivima

MINIJATURNA HALJINA JE SVE OTKRILA : Severina najavljuje “Fališ mi” u top formi