in

Sva tri čuvara ruskih nuklearnih kodova u jednoj prostoriji

Slatka-Tajna.Eu

Zabrinutost Sjedinjenih Država zbog ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu dostigla je novi nivo jer po tvrdnjama Pentagona dvije od tri osobe s pristupom nuklearnim kodovima Rusije su “nestale”. Međutim, stigao je brzi demant iz Kremlja.

Još uvijek nije jasno gdje se nalazi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a neki izvještaji sugerišu da se nije pojavio u javnosti od 11. marta.

Nakon neuspjelog pokušaja kontaktiranja Šojgua, Pentagon je pokušao razgovarati i s Valerijem Gerasimovim, načelnikom ruskog generalštaba, koji također ima pristup šiframa, ali ni on se navodno nije odazvao pozivu.

Prema navodima, sedmicama se ništa nije čulo od obojice iako je Kremlj odlučno odbacio ovakve tvrdnje sugerišući da je Šojgu, između ostalog, imao zdravstvene probleme.

Ovo je zabrinjavajuće složena situacija, navodi pojedini mediji, zato što neki od najvažnijih članova ministarstva odbrane SAD-a ne uspijevaju stupiti u kontakt sa svojim ruskim kolegama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Komunikacija uspostavljena između Pentagona i glavnih ruskih čelnika bila je otvorena neprekidno od kraja Hladnog rata, ali to u ovom trenutku nije slučaj.

Tzv. ‘crveni telefon’ između Moskve i Vašingtona uvijek je funkcionisao i davao dobre rezultate, ali kako prenosi CNN ni Šojgu niti Gerasimov nisu razgovarali sa SAD-om od februara, kada je krenula invazija na Ukrajinu.

Izvor : Gerasimov i Šojgu (Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)

“Demant” Moskve

Ruska novinska agencija Sputnjik danas je Reutersu ustupila fotografije na kojima se vide sva tri čuvara nuklearnih kodova u jednoj prostoriji.

Naime, kako prenosi Sputnjik, na sastanku koji je navodno održan danas Putin je ugostio ministra Šojgua i načelnika generalštaba Gerasimova u Moskvi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prsata profesorica matematike postala svjetska šampionka

Emina i njen brat ogromnu sumu novca uložili u renoviranje porodične kuće, a evo kome je izdaju!