in

Vlada SBK raskinula ugovore o koncesijama za 10 mini hidroelektrana

Slatka-Tajna.Eu

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je odluke o raskidanju ugovora o dodjeli 12 koncesija, među kojima je i 10 koncesija za mini hidroelektrane zbog neplaćanja naknada, neispunjavanja uvjeta propisanih koncesijskim ugovorom ili istekom ugovora.

Nakon sjednice kantonalne vlade premijer Tahir Lendo kazao je kako te koncesije neće biti u Prostornom planu SBK.

“Imali smo jednu aktivnost za koncesijska dobra gdje nisu pokrenute nikakve aktivnosti, a ugovori su istekli. Takve koncesije ne prepoznaju ni općine kroz odluke, niti Prostorni plan, iz tih razloga Ministarstvo je predložilo, a Vlada podržala, raskidanje tih koncesija i one praktično neće ni postojati u našem Prostornom planu”, rekao je Lendo.

Ugovori su raskinuti za mini hidroelektrane Bakovići 1, Luke, Željeznica 1 i 3, Toplice, Vileška, Majdan 2, Fojnica, Žica i Jaglinac.

Pored mini hidroelektrana, raskinuti su i ugovori o koncesiji za korištenje termomineralne vode sa izvorišta Banja i bunara Banja kao i za korištenje mineralne vode s bunara Krčevine za potrebe flaširanja i prodaje na tržištu.

Kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić kazao je kako su dugovanja po pitanju koncesijskih naknada znatna.

“U 2021. godini imali smo značajno manje prihode od koncesija i oni se kreću oko milijun do milijun i pol maraka. Napravili smo finansijsku analizu, od ukupno 2.880.000 maraka koliko kantona potražuje od koncesionara, gotovo trećina je sporna, zastarjela i spremna za otpis. Druga kategorija su značajna potraživanja koja su reprogramirana i ukupno iznose oko 29 posto, što je otprilike trećina duga. Trenutno imamo stabilnu situaciju kad je u pitanju servisiranje tih mjesečnih anuiteta. Treća grupa su subjekti koji su redovni”, pojasnio je Hrnjić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuDodao je kako su posebna kategorija koncesionari s problemom sirovina.

“11 od ukupno 27 koncesionara ima problema kad su u pitanju suglasnosti, dozvole i plasman sirovina i takvima moramo pokušati pomoći kad je u pitanju tržište sirovine i ako ne bude učinka, Vladi ćemo predložiti raskidanje i tih ugovora”, kazao je ministar.

Vlada SBK je jučer usvojila i set mjera s posebnom klauzulom da sve što Ministarstvo privrede bude postupalo ne bi trebalo ostaviti prostora za pravne nejasnoće i suvišne sudske sporove. U mjerama koje je Vlada usvojila govori se o roku od 60 dana koncesionarima da poduzmu konkretne aktivnosti na ispunjavanju obveza.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ODMOR NAKON NASTUPA: Tony Cetinski u društvu glumca

Nestvaran posao Real Madrida težak deset milijardi eura! / Bljesak.info