in

Počinje brendiranje sira zarca – majevičkog delikatesa

Slatka-Tajna.Eu

Proizvodnja sira zarca prenosi se s koljena na koljeno, a mještani ovog kraja kažu da nema proslave bez ovog delikatesa.

Opština Lopare, počela je brendiranje čuvenog sira, a osnovana je i Poljoprivredna zadruga kako bi za članice bili stvoreni bolji uslovi i povećana proizvodnja. Potražnja za ovim sirom mnogo je veća od ponude.

U vrijeme praznika, kada na Majevicu dođu ljudi iz inostranstva, potražnja za ovim sirom je mnogo veća nego što domaćice mogu da proizvedu.

Opština Lopare želi  brendirati sir zarac kao majevički autohtoni proizvod. Imaju podršku i od regionalne Privredne komore.

“Zarac ima prolaz na tržištu, ima svoje kupce koji ga vole. Ono što moramo sada uraditi, a što smo uvidjeli, je da ženama koje su najaktivnije kupimo što više opreme kako sir ne bi proizvodile u svojoj kuihinji nego da imaju mini mljekare”, ističe načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Majevičanke su zarac predstavile i na brojnim sajmovima i svako ko ga je probao želio je i da ga kupi. Brojna majevička dijaspora kada se vraća iz domovine obavezno nosi zarac, sir koji ih podsjeća na djetinjstvo i rodni kraj, prenosi RTRS

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Laća Radulović progovorio o djetinjstvu, gubitku majke i brata: Prokleti život ide dalje, ali idem i ja!

Ponedjeljak promjenjiviji, na kopnu i malo topliji, ali i dalje većinom suh