in

Njemačka ekonomija porasla 2,7 posto u 2021. godini

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka ekonomija oporavila se u 2021. godini i porasla za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.

“Ekonomski razvoj bio je i u 2021. snažno pogođen zarazom koronavirusom i mjerama zaštite”, rekao je Georg Thiel, predsjednik statističkog ureda, na press konferenciji u Wiesbadenu, predstavljajući procjene o BDP-u.

“Unatoč kontinuiranim problemima s pandemijom, opetovanim zastojima u isporukama i nestašici materijala, njemačka ekonomija uspjela se lani oporaviti od oštrog pada iako ekonomski rezultati još nisu dosegnuli pretkrizni nivo”, dodao je Thiel.

Njemački BDP bio je u 2021. godini još uvijek za dva posto niži nego u 2019. godini, prije početka krize koju je izazvao covid 19, objavio je Destatis.

Većina ekonomskih sektora još nije dosegnula pretkrizni nivo u 2021., utvrdio je Destatis, izdvojivši industriju čije su aktivnosti u drugoj godini pandemije bile za šest posto niže nego u 2019.

Napominju i da su ekonomske aktivnosti, prema dostupnim pokazateljima, smanjene u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prva procjena bit će objavljena krajem mjeseca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Pandemija i dalje utiče na sve dijelove njemačke ekonomije, pa su tako opetovana ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje zaraze pogodila sektore poput maloprodaje dok industrija trpi zbog problema u nabavnim lancima i nestašice.

Prema preliminarnim podacima Destatisa, njemački budžet iskazao je u 2021. godini manjak od 4,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), od 153,9 milijardi eura, a većina iznosa zabilježena je na federalnom nivou.

Deficit je tako blago veći nego u 2020. godini kada je iznosio 145,2 milijarde eura i drugi je najveći od njemačkog ujedinjenja, navodi se u saopćenju Destatisa.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Igman ostao bez važnog igrača

U 2021. godini za sedam sjednica federalnim delegatima isplaćeno 2,2 miliona KM