in

Izetbegović u Mostaru: Hrvati imaju previše, a sankcija je premalo / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”Sankcije su krenule. Ovo je tek početak i ovo nije ni izbliza dovoljno. Jedno ovakvo siledžijsko ponašanje Milorada Dodika traži puno odlučnije i puno efikasnije sankcije. Sasvim sigurno će se one pojačavati”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Mostaru gdje je posjetio županijski i gradski ogranak svoje stranke.

Došao je, kako je rekao, reći kako je to izgledalo na sastanku s Plenkovićem s obzirom na ono što radi Milorad Dodik.

”Ovo što sada gledamo jako podsjeća na stvari od prije 30 godina kada je jedna struktura bosanskih Srba smatrala da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da jednostavno ignorira to da i drugi imaju pravo, nasilje nad pravima drugih nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom, zakonima. Sve u svemu, nastavak jednostranog nasilja koje ne može dobro završiti”, rekao je Izetbegović.

Video: Izetbegović: Sankcije prema Dodiku će vremenom jačati

Foto: Bljesak.info / Izetbegović u Mostaru

Dodao je kako treba popraviti odnose s Hrvatima u BiH ali i s Hrvatskom.

”Imperativ je popravljati odnose Hrvata i Bošnjaka, bez obzira što se desilo i što ste vi u Hercegovini najbolnije osjetili, kao i odnose Hrvatske i BiH. Poseban ću trud uložiti u tom smjeru”, rekao je.

Izetbegović kaže kako je ”Plenković vrlo dobar sugovornik” i ”da je bilo više komunikacije i da smo ranije izlazili s nekim kontra argumentima ne bi imali sada jednostranu sliku u Hrvatskoj”.

”Vidjeli ste šta je Milanović izjavio – da su Bošnjaci zlostavljači nad Hrvatima u BiH. Jučer sam Plenkoviću iznio podatke o strukturi vlasti u BiH i Federaciji. Hrvati su isfrustrirani s jednom pozicijom – članom Predsjedništva. Ali na barem stotinu pozicija, ministarskim, direktorskim, šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav jamči. Tako da te stvari treba završiti. Priče o ugroženosti time padaju u vodu. Na primjer, SDA u strukturi vlasti ima manje pozicija nego HDZ a imamo dva i pol puta više glasova. To su neke nove stvari za svakoga, ali nisu dovoljno istaknute. Mi smo činili sve da relaksiramo pozicije najmalobrojnijeg naroda i to trebaju znati lideri u Hrvatskoj i da se s time suoče lideri Hrvata u BiH”, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodao je kako ”treba ljudima u Hrvatskoj pojasniti stvari o blokadama i pružiti im ruku”.

”Mi nismo nikada bili protiv izgradnje Pelješkog mosta, samo smo tražili naše pravo na pristup otvorenom moru”, rekao je.

Foto: Bljesak.info / Izetbegović u Mostaru

Kad je u pitanju Izborni zakon, Izetbegović je rekao da se zna što je prijedlog SDA.

”Ono što Ustav i države i Federacije kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda – biti predstavljen i na ovome inzistiraju iz HDZ-a i štititi vitalni nacionalni interes na čemu insistiramo mi. Smatramo da domovi naroda moraju isključivo štititi vitalni nacionalni interes i ako postoje blokade, a očigledno postoje, moraju biti kreirani mehanizmi koji će otkloniti te blokade. U prvi mah su odgovori tvrdi jer svatko se teško odriče onog što se drži u rukama i teško je izaći pred birače i reći da se nešto dalo. Ali da bi se nešto dobilo mora se nešto dati i sa naše strane i sa strane HDZ-a”, rekao je Izetbegović i dodao kako nije optimist u sljedećih mjesec dana.

”Učinit ću se da se jedno neprirodno stanje, gdje smo mi ponovno pokvarili odnose s Hrvatima, odnosno mi s Hrvatima, ili Hrvatska s nama ili mi s Hrvatskom, da se ta stvar popravi jer to je jako štetno i za BiH i za Hrvatsku”, rekao je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Porezni obveznici u FBiH u 2021. godini uplatili rekordnih 5,6 milijardi KM

Bošnjaci meta nacionalističkog zastrašivanja u RS