in

Na Božić većinom oblačno, južina i toplina, te kiša, ponegdje i obilnija

Slatka-Tajna.Eu

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

I ovog Božića izostat će zimski ugođaj, a zamijenit će ga kiša, u gorju i na Jadranu mjestimice i obilna te iznadprosječna toplina, na moru i jako jugo. Međutim, potkraj nedjelje uz pritjecanje hladnijeg zraka ipak može zalepršati i poneka pahulja snijega, uglavnom u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima.

Posljednji tjedan u godini proći će uz promjenjivu naoblaku, uglavnom u Dalmaciji i malo kiše. U prvoj polovini hladnije, a u drugoj ponovno toplije vrijeme.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala i zaželjela:

“I dok nekima ovo naglo zatopljenje možda ne odgovara, za boravak na otvorenome ono je sigurno dobrodošlo.Idete li na “polnoćku” svakako uzmite kišobran, osobito ako ste na Jadranu i uz njega, a debele jakne vjerojatno neće trebati ni u unutrašnjosti. Sretan Božić!”

A zbog mnogobrojnih upita stručnjaci DHMZ-a objavili su analizu pojave “bijelog Božića” posljednjih 60 godina, koja se nalazi i u internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

Na Božić većinom oblačno, južina, razmjerno toplo, kiša, ponegdje i obilniju

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “Božić će u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći uz pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom. Uz umjeren jugozapadni vjetar temperatura zraka bit će ujutro između 6 i 9 °C, danju od 11 do 13 °C.

Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno oblačno vijeme, povremeno s kišom. Vjetar će povremeno biti umjeren jugozapadni.

Jugozapadnjak i u gorju, gdje će i ovog Božića izostati zimski ugođaj. Uz temperaturu uglavnom između 5 i 10 °C bit će kiše, mjestimice i obilne, pa lokalno može pasti više od 40 litara po četvornom metru. Obilnih oborina bit će i na sjevernom Jadranu gdje će uz oblačno i kišovito vrijeme puhati umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar.

I na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije Božić će proteći uz kišu, mjestimice i obilnu. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar, a more će biti umjereno valovito, poslijepodne ponegdje i valovito. Jutarnja temperatura u zaobalju oko 6 °C, na moru od 10 do 13 °C, a najviša dnevna između 10 i 15 °C.

Pretežno oblačno, povremeno s kišom bit će i na jugu Hrvatske. Uz umjereno do jako jugo temperatura će biti između 13 i 15 °C.”

Sljedećih dana promjenjivo

“I blagdan svetog Stjepana obilježit će povremena kiša. U većini unutrašnjosti zapuhat će umjeren sjeverni vjetar pa će u drugom dijelu dana te u ponedjeljak ujutro uz zahladnjenje rasti vjerojatnost i za mjestimice malo snijega, uglavnom u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima. U utorak umjereno do pretežno oblačno, uglavnom suho i hladnije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Jadranu u nedjelju i dalje pretežno oblačno, povremeno s kišom koja mjestimice može biti obilna. Od ponedjeljka promjenljivo, kiša uglavnom u Dalmaciji, a sunčana su razdoblja vjerojatnija na sjeveru. Umjereno jugo i jugozapadnjak, u ponedjeljak na sjeveru prolazno bura, u utorak i sjeverozapadnjak.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za Božić značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

IMAO TREMU: Mahira Mulalića je oduševila kolegica

SAMO JE JEDNO MJESTO DOM: Danijela Martinović sa porodicom