in

POBUNA STANOVNIKA DOBRINJE PROTIV VLASTI U KANTONU SARAJEVO: ‘Vrijeme je da dokažemo vlastima da ne mogu baš da rade sve što oni hoće!’

Slatka-Tajna.Eu

Neformalana grupa građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”, danas je na dva punkta u Sarajevu, ispred BBI-a i Ekonomskog fakulteta, organizirala potpisivanje peticije kojom se od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo traži da, u skladu sa zakonom, izvrši preispitivanje okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima, koji se grade u sarajevskom naselju Dobrinja. 

Predstavnik neformalne grupe građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”, Amar Taso, u obrađanju medijima kazao je da ovo “još jedan od građanskih aktivizama kojima pokušavaju da natjeraju vlasti da rade svoj posao”.

– Tražimo da ono što su nezakonito izdali da obnove te postupke, da dođemo do rješenja, da to što se radi u Trećoj vodozaštitnoj zoni zaustavi. Smatramo da je krajnje vrijeme da preuzmu odgovornost. Mi sigurno nećemo odustati od naše borbe, mi ćemo istrajati u ovome. Zaštitićemo naše zdravlje i vodu grada Sarajeva. Pozivamo građane da se u što većem broju priključe ovoj akciji, da svi skupa istrajemo u ovoj borbi. Ovo je nije problem samo Dobrinje, ovo je problem cijelog grada. Vodu pijemo svi, koja se crpi iz te zone i vrijeme je da dokažemo vlastima da ne mogu baš da rade sve što oni hoće, nego da se i mi nešto pitamo – kazao je Taso.

Naveo je da su do sada skupili više od 500 potpisa, a cilj je da to bude 1.000, te da peticiju predaju nadležnim organima. 

Taso je podsjetio da se građani naselja Dobrinja već mjesecima bore s nelegalnom gradnjom Hifa oil doo kompleksa na Dobrinji, pored Međunarodnog aerodroma. 

– Iako je ova grupa građana dokazala niz neregularnosti pri izdavanju saglasnosti i dozvola te apelovala na nadležne da je u pitanju Treća vodozaštitna zona u kojoj je ovakva vrsta granje strogo zabranjena, gradnja kompeksa se i dan danas nastavlja. Ugroženi su životi građana sa sigurnosnog aspekta, zdravstvenog zbog isparavanja naftnih derivata, te je ugroženo snabdijevanje pitkom vodom u čitavom gradu Sarajevu – dodao je Taso. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kenan Ahmetlić, zamjenika generalnog direktora Hifa-Oil, u društvu sa Elmedinom Konakovićem (Foto: Žurnal)

Neformalana grupa građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju” smatra da interesi privatnih investitora na smiju biti važniji od zdravlja i sigurnosti građana.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako da sačuvate odvod da se ne zapuši od masti i ulja

Vlahović stigao Ronalda i rekord Italije