in

Direktorica FIPAe inicirala dolazak mađarske privredne delegacije u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Direktorica FIPA-e Milica Marković održala je sastanak s predstavnicima Komiteta za Zapadni Balkan pri Industrijskoj i privrednoj komori Mađarske, na čelu s privrednikom Attilom Galambosom. Komitet ima oko 86 kompanija članica.

Na inicijativu direktorice dogovorena je posjeta privredne delegacije iz Mađarske i organizacija poslovnog foruma u Banjoj Luci na proljeće naredne godine, u saradnji s relevantnim privrednim komorama i ministarstvima.

Na sastanku je istaknuto da je Mađarska u BiH do sada investirala oko 32 miliona eura, te da postoje mogućnosti za rast mađarskih investicija u našoj zemlji. Mađarski privrednici ističu da se u Mađarskoj još uvijek malo zna o Bosni i Hercegovini, te da je potrebno raditi na promociji zemlje kako bi mađarska javnost stekla pravu sliku o BiH, njenim investicijskim i turističkim potencijalima.

Direktorica Marković je naglasila da je BiH otvorena za sve vidove privredne saradnje, te da je obim investicija i trgovinske razmjene između BiH i Mađarske skroman i da postoji veliki potencijal za njeno povećanje. Istaknula je nekoliko sektora koji bi bili interesantni za mađarske privrednike poput obnovljivih izvora energije, metalo-prerađivačke i autoindustrije, zatim farmaceutske, hemijske i drvne industrije, te IT-a i turizma.
Gđa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Marković se sastala i s ambasadoricom BiH u Mađarskoj NJ.E. Biljanom Gutić-Bjelicom. Tokom sastanka istaknuto je nekoliko argumenata koji idu u prilog razlozima za ulaganje u BiH poput ekonomske stabilnosti, preferencijalnih izvoznih režima, povoljnog zakonskog tretmana stranih ulagača, raspoloživosti obučene i cjenovno konkurentne radne snage, te dobrih bilateralnih odnosa između dvije zemlje.
Vlada Mađarske je formirala Investicioni program Zapadnog Balkana koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava mađarskim kompanijama koje žele investirati na području Zapadnog Balkana, te je planirano produženje sličnih podsticajnih mjera.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Četverogodišnji dječak porijeklom iz BiH nastradao u kampu Al-Hol u Siriji

Boban Rajović ponosan na kćerku: Zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova