in

Papa će na Cipru i u Grčkoj ukazivati na patnje migranata

Slatka-Tajna.Eu

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

 Papa Franjo sutra putuje u petodnevni posjet Cipru i Grčkoj kojim želi zbližiti odnose s Pravoslavnom Crkvom i upozoriti na patnje migranata.

Nekoliko tjedana prije svojeg 85. rođendana i nekoliko mjeseci nakon operacije debelog crijeva u srpnju te unatoč pandemiji koronavirusa, Papa kreće ponovno na put kako bi promicao dva prioriteta svojeg mandata.

Prva postaja je Cipar od 2. do 4. prosinca, a potom će dva dana provesti u Grčkoj. Obje zemlje su većinski pravoslavne, ali u njima žive i deseci tisuća katolika. Papa će na putovanju održati desetak govora i imati niz sastanaka s političkim i vjerskim čelnicima, uključujući Jeronima II., poglavara Grčke pravoslavne Crkve.

U jako simboličnom činu papa Franjo ponovno će 5. prosinca posjetiti otok Lezbos, važnu točku ulaska migranata u Europu, gdje je u travnju 2016. izrekao poznatu rečenicu: Svi smo mi migranti.

U to vrijeme Europa je bila suočena s velikim valom migranata iz Sirije. To je pitanje i danas tragično aktualno, od nedavne pogibije migranata u La Mancheu do napete situacije na granici između Bjelorusije i Poljske, gdje su migranti koji se očajnički žele domoći Europe blokirani na hladnoći u teškim uvjetima.

Papa bi trebao ponovno skrenuti pozornost svijeta na migracijsku krizu koju smatra najgorom humanitarnom katastrofom od Drugog svjetskog rata.

Snažna poruka

– Papa planira na Lezbosu prenijeti humanitarnu, a ne političku poruku, rekao je Josif Printezis, nadbiskup dijeceze koja obuhvaća grčke egejske otoke.

On želi podići svijest europskih građana o izbjeglicama, jer je Mediteran pun utopljenika.

– Papin povratak na Lezbos jako je snažna poruka, osobito zato što se situacija pogoršala, rekao je Roberto Zuccolini, glasnogovornik talijanske laičke katoličke Zajednice svetog Egidija koja pomaže migrantima u Europi od 2015.

– Papa namjerava snažno podsjetiti cijelu Europu da ima zajedničku odgovornost, rekao je Zuccolini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Posjet Ateni imat će u fokusu i dijalog s pravoslavnim kršćanima, kojih je u svijetu više od 300 milijuna. Pravoslavna Crkva razdvojila se od Katoličke 1054. Planirana su dva sastanka s arhiepiskopom Jeronimom.

– Papa želi ojačati odnose s pravoslavnom zajednicom, rekao je vatikanski stručnjak Marco Politi, dodajući da je Franjo “iskazuje bratstvo” prema pravoslavnim vjernicima.

Podijeljeni grad

– Prva postaja Papina putovanja je Cipar gdje bi Papa trebao pozvati na jedinstvo i mir, rekao je vatikanski izvor.

Taj mediteranski otok podijeljen je od 1974. Na jugu je Republika Cipar, članica Europske unije, a preko granice samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara.

Mirovni pregovori zapali su u slijepu ulicu 2017. U glavnom gradu Nikoziji, koji je podijeljen na dva dijela UN-ovom tampon zonom, primit će ga predsjednik Nikos Anastasiades i ciparski nadbiskup Krizostom II.

Papa će u petak služiti misu na stadionu pred 7000 ljudi, te održati ekumensku molitvu s migrantima u blizini zelene linije koja dijeli grad. To će biti 35. Papino putovanje u inozemstvo od početka pontifikata 2013., a zbiva se samo nekoliko tjedana nakon posjeta Budimpešti i Slovačkoj.

Papa je u ožujku posjetio Irak nakon čega je priznao da je puno umorniji nego nakon prethodnih putovanja. Ali iduće godine namjerava nastaviti putovati, te među ostalim posjetiti Oceaniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PRAVOG MUŠKARCA NEĆU NAĆI U KAFANI, ALI NE MIJENJAM PROFESIJU: Ivana Bogićević je za slobodu

Konjičanin pao sa speedom