in

Afera podvođenja maloljetnica koja je potresla Hrvatsku

Slatka-Tajna.Eu

Izrečene kazne bile su minimalne

Foto: PULS / HTV

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama HTV-ova emisija PULS podsjetila je na aferu koja je potresla Hrvatsku prije 12 godina. Otac jednog štićenika Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku saznao je da se nekoliko maloljetnih štićenica tog Doma podvodi radi prostitucije, što je prijavio policiji. Nakon dulje istrage, procesuirano je nekoliko osoba zbog različitih kaznenih djela, ali nijedan korisnik usluga. Izrečene kazne bile su minimalne.

Aferu s lancem maloljetničke prostitucije javnosti je otkrio istraživački novinar Drago Hedl. Danas kaže kako je to jedina tema za koju je požalio što ju je radio zato što se ništa nije promijenilo nabolje i zato što se pozicija djevojčica koje su već bile žrtve samo pogoršala.

– Akterima te priče, s druge, ružne strane nije se dogodilo ništa, kaže.

Hedl je priču saznao od poznanika koji je u to vrijeme imao sina u domu na Vinkovačkoj cesti.

– Sin mu je ispričao da postoji lanac, teško je reći prostitucije, ali sigurno podvođenja maloljetnica nekim utjecajnim Osječanima koji ih koriste za svoje seksualne prohtjeve. Zauzvrat im daju nekakve smiješne, minimalne nagrade u smislu 50 kuna, kutije cigareta ili bonova za mobitel, kaže Hedl.

Rudi Forthuber

Foto: Puls / HRT

Rudi Forthuber izjavio je kako nije vjerovao kad su mu štićenici Doma rekli da se maloljetne djevojčice prostituiraju – sve dok se sam nije uvjerio u tu priču.

– Jednom sam čak vidio da curica ulazi u sivi Mercedes i to sam prijavio odgajatelju. Taj mi je odgajatelj odgovorio: “Gledaj svoja posla i nemoj se miješati u takve stvari”. Požalio sam se ocu, koji je također u početku mislio da to možda nije tako, kaže.

Dragutin Pocrnić
 kaže da je u Dom došao posjetiti sina, a ondje su ga tri djevojčice tražile cigaretu.

– Ja kažem: “Pa evo, ja ću vama kupiti što vam treba, ako bi htjele malo voditi računa o njemu da mu ne bude teško”. One su uzvratile da ne trebaju ništa jer imaju svega. “Odakle vam?” Pa kaže: “Mi odemo, dođe po nas, odveze nas čovjek tamo autom, odradimo posao i dođemo, imamo novca, svega”, prisjeća se Pocrnić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










To je postala nacionalna tema broj jedan i očekivalo se da će se nešto dogoditi, kaže Hedl.

– Međutim, kao što zna biti u mnogim pričama u Hrvatskoj, u nekakvim velikim aferama, uvijek stradaju najmanje, sitne ribe u tom prehrambenom lancu. To se dogodilo i ovoga puta, dodaje.

“Mi nismo zrelo društvo. Ovako što dozvoliti i svi šutjeti…”

Dragutin Pocrnić

Od objave imena počinitelja za koje su bili sigurni odustali su jer su, kaže, znali što bi se dogodilo s tužbama koje bi uslijedile. S jedne strane bile bi djevojčice koje sigurno ne bi ponovile ono što su rekle novinaru jer su u strahu i imaju loša iskustva, a s druge strane ljudi koji mogu platiti najskuplje odvjetnike i koji bi u sudnici dominirali.

– Tako da je ta priča ostala nedovršena, ostala je visiti u zraku, kaže Hedl.

Pocrnić je izjavio da su sve djevojčice iz priče teško prošle.

– Kad se to sve stišalo, neke su postale i majke. Jednoj sam rekao: “Vidiš gdje si ti bila, nemoj nikad dozvoliti da tvoje dijete tamo završi”. One su bile na neki način i ponosne što su se othrvale tome svemu, ali društvo to nije shvatilo. Mi nismo zrelo društvo. Ovako što dozvoliti i svi šutjeti…, kaže.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LISICE NA RASTINIM RUKAMA: Objasnili o čemu je riječ

Javila se Narcisa, djevojka sa kojom je po Dušanovoj priči bila Tanja: Ljubile smo se i mazile…