in

Marušić i Hrvoj-Šipek odgovorno rade svoj posao

Slatka-Tajna.Eu

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Vlada je u saborsku proceduru  uputila prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se, prema riječima predlagatelja, osnažuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kao neovisno tijelo širenjem nadležnosti, jačanjem kapaciteta i unapređivanjem postupaka.

Novi zakon, koji u Sabor ide u dva čitanja, u skladu je s međunarodnim standardima i preporukama koje su Hrvatskoj dali GRECO i Europska komisija u izvješću o vladavini prava, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Znatno se proširuje krug obveznika, a uvodi se i novi preventivni mehanizam kroz deklarirani sukob interesa, što znači da će obveznik morati deklarirati potencijalni sukob interesa i otkloniti ga kako bi zaštitio javni interes. Također se treba izuzeti od donošenja odluka u situacijama koje bi mogle predstavljati sukob između privatnog odnosa i javnog interesa.

Ministar očekuje da će postupci pred Povjerenstvom biti brži, učinkovitiji i transparentniji te da će umjesto tri koraka obuhvaćati pokretanje postupaka i odluku o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa.

Povjerenstvo će prema predloženom zakonu morati obavijestiti dužnosnika o postojanju prijave i zatražiti očitovanje u roku od osam dana. Odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka morat će donijeti u roku od 30 dana te u roku od šest mjeseci odluku u postupku. Na odluku će se moći pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom koji će odluku o tome donijeti u roku od 90 dana.

Imovinske kartice obveznika podnosit će se jednom godišnje čime se, kazao je ministar, želi osigurati kvalitetnija transparentnost dužnosnika i kontrola njihove imovine.

Zakonom se pooštravaju kazne za kršenje odredbi pa će Povjerenstvo minimalnu kaznu moći izreći u iznosu od 4000 kuna, umjesto dosadašnjih 2000 kuna. Maksimalna kazna i dalje je propisana u iznosu od 40.000 kuna.

Novina je i da će Povjerenstvo moći izreći sankciju obvezniku koji ne dostavi tražene podatke.

Povjerenstvo će moći izreći administrativnu i novčanu kaznu vodeći se načelom razmjernosti čime je, ističe Malenica, uvažena preporuka GRECO-a te se poštuje jedno od temeljnih ustavnih načela.

Što se tiče deklaratornih sankcija, naglasio je da vođenje posebnih postupaka zbog povrede općih načela nikada nije bilo propisano zakonom, već je Povjerenstvo preuzelo praksu koja nije utemeljena na zakonu pa su je nadležni sudovi utvrdili kao protupravnu.

Malenica je napomenuo da će Povjerenstvo moći izricati administrativne i novčane sankcije za konkretne povrede zakona.

Ministar je prilikom upućivanja prijedloga zakona u javno savjetovanje objasnio da članak koji propisuje načela djelovanja ostaje i u novoj zakonskoj inačici, ali treba uzeti u obzir praksu upravnih sudova, Visokog upravnog suda i odluku Ustavnog suda, koji je rekao da opća pravna načela treba primjenjivati tako da ih se poveže s nekom drugom povredom zakona.

Novim zakonskim rješenjem također se produljuje “razdoblje hlađenja” nakon mandata s 12 na 18 mjeseci, u kojima obveznici neće moći biti imenovani na upravljačke funkcije u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima obavljali nadzor.

Malenica: Ne mislim da ima zataškavanja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon sjednice Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica osvrnuo se na najavu izmjena zakona i sankcioniranje onih koji ugrožavaju tuđe zdravlje.

– Odluka stožera je zakonita, donesena na temelju zakona u sustavu civilne zaštite i zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i u okviru tih zakona razmotrit ćemo i sankcije za čelnike tijela i poslodavce koji ne poštuju odluke stožera, rekao je ministar dodavši kako demantira jedan medijski tekst u kojem stoji da je na jučerašnjem sastanku koalicije rekao da je odluka stožera na razini preporuke i da nije obvezujuća.

Na pitanje može li predsjednik države biti obuhvaćen tim sankcijama, rekao je kako se ide prema lokalnoj samoupravi i njezinim čelnicima koji za svoje službenike i namještenike ne traže odgovarajuće potvrde. 

Slučaj Agrokor

Osvrnuvši se na povlačenje optužnice u slučaju Agrokor, rekao je kako bi glavna državna odvjetnica i županijski državni odvjetnik, u čijoj je nadležnosti taj postupak, trebali odgovoriti zašto to tako dugo traje.

Na pitanje hoće li on kao ministar pravosuđa postaviti to pitanje, rekao je kako su oni neovisna i samostalna tijela i da on ne može ulaziti i ocjenjivati njihov rad.

– Svakako ćemo raspraviti sadržaj godišnjeg izvješća, ali ono nije koncipirano tako da se ulazi u svaki pojedinačni predmet i utvrđuje rad i postupanje, rekao je Malenica.

Dodao je kako o radu državne odvjetnice raspravlja  Sabor, a da će se i Vlada i nadležno ministarstvo očitovati o njezinu radu.

– Osobno smatram da odgovorno radi svoj posao, a o svim ostalim pitanjima ona će dati odgovor jer je to u njenoj nadležnosti, rekao je ministar pravosuđa Malenica. 

Predsjednik Milanović jučer je rekao da jučerašnja uhićenja imaju svrhu da bi u drugi plan pala afera “Žalac”.

– Ne bi u ovom trenutku govorio da je to nekakva poveznica. Državno odvjetništvo samostalno radi svoj posao i određuje trenutak kada će poduzeti određene aktivnosti, rekao je Malenica dodavši kako on ne vidi poveznicu.

A na pitanje brine li ga mogućnost zataškavanja predmeta unutar DORH-a i USKOK-a, rekao je da “DORH i USKOK samostalno rade svoj posao, tako da ne bi govorio ima li tamo nekih predmeta koji se zataškavaju ili ne ili stoje li u ladicama ili ne”, rekao je ministar istaknuvši kako ne misli da ima zataškavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PUKLA 300.000 EURA NA PROSLAVU ROĐENDANA Soraja Vučelić proslavila rođendan u Istanbulu!

USAID kroz Diaspora invest podržao 164 kompanije, otvoreno više od 1.500 novih radnih mjesta