in

VLADA FBiH:UREDBA O DODJELI POMOĆI PRIVREDNIM DRUŠTVIMA OPRAVDALA NAMJENU

Slatka-Tajna.Eu

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Privredne komore FBiH o efektima dodijeljene finansijske pomoći Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije po Javnom pozivu, za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije, u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Vlada je konstatovala da mišljenja i preporuke iz ovog izvještaja treba uzeti u obzir pri izradi budućih programa podrške privredi Federacije BiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dostavilo je svim privrednim društvima, korisnicima finansijske pomoći, evaluacijski upitnik o efektima sredstava dodijeljene finansijske pomoći. Analizom je obuhvaćeno 291 privredno društavo od ukupno 388 koja je ispunjavala kriterije javnog poziva.

Cjelokupna analiza bazirana je na sumiranim rezultatima evaluacijskog upitnika, ali i na cjelokupnom istraživanju uticaja pandemije na stanje unutar preradivačkih sektora, koje je PK FBiH sprovela uz podršku International Finance Corporation (IFC), te je sačinila izvještaj o efektima dodijeljene finansijske pomoći.

U izvještaju je, a na osnovu mišljenja ispitanih privrednih društava, te načinu utroška sredstava, zaključeno da je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BİH u okolnostima pandemije COVID-19, koju je Vlada donijela 16. oktobra 2020. godine, a kojom je privrednim društvima u vidu grant sredstava dodijeljeno 30.000.000 KM, opravdala svoju namjenu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Direktno mišljenje predstavnika privrednih društava, te uvid u trenutno stanje broja zaposlenih unutar kompanija, također opravdavaju osnovni cilj navedene Uredbe, a to je zadržavanje radnih mjesta. Nadalje, može se zaključiti da je utrošak dodijeljenih sredstava doprinio održavanju i povećanju fınansijskog rezultata i izvoza privrednih društava koja su ovu mjeru ocijenila pozitivnom. Ocijenjeno je da je i cijeli proces dodjele sredstava sproveden transparentno i korektno.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bejtović za N1 o djevojčici iz Kaknja: Došao sam na kraju kada je stigla i hitna

Veliki talent svjetskog fudbala završava karijeru sa 19 godina: “To je zadnje što sam čuo od njega”