in

Očekivani ekonomski rast u Njemačkoj smanjen na 2,7 posto

Slatka-Tajna.Eu
epa08416438 Workers wearing protective face masks and gloves work in the production of the ‘Taycan’ electric sports cars at an assembly line of German car manufacturer Porsche in Stuttgart, Germany, 12 May 2020. Many companies are boosting their efforts to secure the health and safety of their employees following the resumption of work after shutting down production during the lockdown to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/RONALD WITTEK

Panel nezavisnih savjetnika za ekonomiju pri njemačkoj vladi smanjio je predviđeni ekonomski rast u Njemačkoj za 2021. godinu na 2,7 posto.
Predviđeni ekonomski rast manji je u odnosu na 3,1 posto u prognozama iz marta ove godine. Očekuje se porast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ za 4,6 posto u 2022. godine, kao i povratak ekonomije na nivo od prije pandemije kovid 19 u prvom kvartalu sljedeće godine.

Oporavak Njemačke od pandemije virusa korona sporiji je nego što se očekivalo, a zabrinutost raste u vezi sa višim cijenama energije i zagušenjem u sistemu isporuke sirovih materijala i dijelova.

“Mislimo da ekonomski oporavak ostaje netaknut. Donekle je odgođen, dok postepeno nestane zagušenje”, kazao je jedan od panelista.

Alarmantno je i novo širenje virusa korona, mada njemačke vlasti žele da izbjegnu stroge mjere zatvaranja kakve su ranije uvođene, piše AP.

Ekonomski savjetnici kažu da vlada velika nesigurnost u vezi s tim kako će se ekonomija dalje pokazati, te da bi nove restrikcije ili duža nestašica snabdijevanja mogla da ostavi posljedice na ekonomski oporavak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Oni su, međutim, naglasili da bi inflacija mogla ponovo da padne sljedeće godine, nakon ubrzanja u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi Daily Mail.

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Escobar: Poslije 20 godina u BiH vidimo izuzetan napredak / Bljesak.info

Hitna pomoć dovezla muškarca, on izvadio bombu i prijetio da će ubiti radnike