in

Bosanski lokumi na starinski način

Slatka-Tajna.Eu

U vrijeme kada smo prezasićeni raznim slasticama i desertima s nekim posebnim sastojcima i namirnicama za koje ranije nismo ni znali da postoje, vrijeme je da se vratimo malo u našu prošlost.

U kuhinjima naših baka, nana, majki, redovno su se pravili lokumi, oni koji se tope u ustima. U nastavku donosimo recept.

Sastojci:

  • 250 gr putera
  • 4 kašike šećera u prahu (ukoliko imate vanilin šećer u prahu, onda stavite dvije kašike običnog i dvije vanilin šećera u prahu)
  • 400 gr brašna
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi stavite u dublju posudu, dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte kašikom. Dodajte još dvije kašike ulja da bi tijesto bilo prhko.

Brašno dodajite postepeno, miješajte dok ne izradite tijesto. Tijesto ne treba stajati. U međuvremenu rernu zagrijte na 130 stepeni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tijesto stavite na radnu površinu i napravite šest loptica od kojih ćete napraviti valjke. U svakoj loptici treba biti oko 80 grama kako bi vam lokumi bili jednaki.

U tepsiju stavite papir za pečenje i redajte lokume te ih pecite na 120 stepeni jedan sat. Lokumi moraju ostati bijeli. Kada se lokumi uspeku pospite ih šećerom u prahu.

Što duže stoje, lokumi su ukusniji. Služite ih uz kafu ili čaj. Prijatno!

(S.P.)

The post Bosanski lokumi na starinski način appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zaglavio je u živoj ogradi u nabujaloj rijeci na Ilidži, a onda je naišao momak i spasio nemoćnog psa!

“VOLI OŽENJENE MUŠKARCE” Maja Marinković bacila oko na muža poznate pjevačice!