in

U utorak ujutro česta kiša, gdjegod i obilnija, pa razvedravanje

Slatka-Tajna.Eu

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

Idući će dani biti promjenjivi. Kiša će biti češća, ponegdje moguće i obilnija na Jadranu, te u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije, osobito u noći na utorak i u utorak ujutro, kada će biti mjestimice biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, te ponovno u srijedu. Više sunčanog vremena bit će u sjevernim krajevima.

Nakon prevladavajućeg juga, povremeno jakog, ponegdje i olujnog – u petak će zapuhati bura, uz koju će biti svježije, uz sve rjeđu kišu.”, sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

U utorak ujutro česta kiša, gdjegod i obilnija, pa razvedravanje

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U utorak ujutro u Slavoniji, Baranji Srijemu oblačno, ponegdje i kiša. Zatim postupan prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar popodne u okretanju na sjeverozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura oko 7 °C, najviša od 13 do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj svježije. Nakon oblačnog jutra i mjestimične kiše, naoblaka će se postupno razilaziti, a kiša biti sve rjeđa. Prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenjivo. Oblaka više u prvom dijelu dana, kada će i kiša biti češća, još u noći moguće i obilnija. More umjereno valovito i valovito jer će puhati većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

Zapadnjak će u Dalmaciji prema otvorenom moru biti i jak, a uz obalu u okretanju na sjeverozapadnjak. Navečer ponovno jugo. Nakon pretežno oblačnog, osobito na jugu i kišovitog jutra, danju barem djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 17 do 20 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje su u noći i ujutro lokalno mogući izraženiji pljuskovi. Sredinom dana slijedi razvedravanje. Jako jugo ujutro će oslabjeti te prolazno okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar.”

U nastavku tjedna promjenjivo

Idućih će dana unutrašnjost Dalmacije i gorje biti pretežno oblačni, često uz kišu i grmljavinu. U sjevernim kopnenim predjelima najviše sunčana vremena vjerojatno će biti u srijedu, kada će kiša padati tek u noći. U četvrtak će s umjerenim jugozapadnim i južnim vjetrom stizati topliji zrak pa će temperatura zraka biti osjetno iznad prosjeka.

Na Jadranu će u srijedu ponovno zapuhati umjereno i jako jugo, naoblačit će se i padati kiša. Kiša će uglavnom u Dalmaciji biti i obilna te će se zadržati sve do kraja radnog tjedna. Najviše sunčanih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu, osobito u petak kada će zapuhati bura.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TUŽNE VIJESTI: Preminula Vlatka Grakalić, nekadašnja pjevačica “Srebrnih krila”

Mesi pod znakom pitanja za Lajpcig