in

U srijedu većinom sunčano i toplije, ponegdje bura, česta magla

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Višednevne prognoze za utorak oblačniji od ponedjeljka su se ostvarile, ali srećom za mnoge – ne i one koje su još tijekom vikenda za utorak predviđale čestu kišu. Na kraju je malo palo uglavnom na sjevernom Jadranu.

Možemo se samo nadati da će tako biti i s prognozama za potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega. No, trenutačno prognostički izračuni nisu nimalo optimistični za suhi blagdan Svih svetih i Dušni dan, posebice ne na Jadranu i područjima uz njega. Stoga je groblja najbolje posjetiti do vikenda – tijekom “vladavine” anticiklone, uz koju će biti suho i stabilno, iako posvuda ne i sunčano i toplo.

Pritom će do petka bura ponovno ograničavati prometovanje na dijelu Jadrana, a u nizinama budite oprezni zbog česte i ponegdje guste i dugotrajne magle, uz koju će temperatura zraka ponovno – kao i veći dio ovoga mjeseca – biti i zamjetno niža od prosječne, a ne samo malo, kako se prognozira uz njezino samo jutarnje zadržavanje. Početkom studenoga je sve veća vjerojatnost toplijeg, ali i kišovitijeg vremena.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U srijedu ponegdje bura, većinom sunčano i toplije, ali po nizinama tek nakon magle

I u srijedu će jug Hrvatske biti naše najtoplije područje. Ujutro temperatura zraka samo u unutrašnjosti niža od 10 °C, a poslijepodne najčešće 20 i 21 °C. I pritom sunčano, uz prevladavajuće umjerenu buru, poslijepodne ponegdje prolazno jugozapadnjak.

Podjednako i na dijelu srednjeg Jadrana, a vjetrovitije i valovitije na sjeveru Dalmacije, uz lokalno i olujne udare bure te valovito more. Najniža temperatura zraka od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti od 2 do 8 °C, a najviša između 17 i 21 °C.

Na sjevernom Jadranu svježije, osobito u Velebitskom kanalu i vjetrovitije, s olujnim udarima bure. I dok će se uz sunčano vrijeme uz more, pa još u zavjetrini, činiti i toplije od oko 18 °C – u maglovitim i oblačnim gorskim kotlinama jutra će djelovati i hladnijima od vjerojatno izmjerenih oko 2 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčanije i većinom toplije nego u utorka, ali i dalje za doba godine razmjerno svježe, posebice u područjima gdje će se jutarnja magla i niski oblaci dulje zadržati. Jutarnji temperaturni minusi na 2 metra visine bit će rijetki, ali ne i pri tlu – pa imate li osjetljivo cvijeće – zaštitite ga.

Slabog jutarnjeg mraza pri tlu bit će i u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao i česte, ponegdje i dugotrajne magle i niskih oblaka, nakon kojih slijedi sunčano, ali ne i odviše toplo vrijeme.

Do petka stabilno, zatim uz jugo sve oblačnije…

I u četvrtak i petak još diljem Hrvatske stabilno, na Jadranu i u gorju i sunčano, a u nizinama česta i gdjegod dugotrajna magla i niski oblaci koji će onemogućavati znatniji dnevni porast temperature. U subotu se pak povećava vjerojatnost za mjestimice malo kiše u gorju, te osobito u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu, dok će se prema njegovu jugu zadržati suho pa i prevladavajuće sunčano, ali uz ipak većinom više oblaka nego u četvrtak i petak, kada će povremeno biti i vedro. Na sjevernom će dijelu puhati uglavnom bura, u četvrtak još s lokalno olujnim udarima, a od petka će se sve češće pojavljivati jugo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPrognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Facebook zaradio devet milijardi dolara uprkos skandalu s uzbunjivačem

FK Sloboda: “Zašto Peljto nije sudio nijednu od naših zadnjih 50 utakmica?”