in

Skupština entiteta RS glasala suprotno Ustavu BiH o pitanju lijekova

Slatka-Tajna.Eu

Skupština RS zaključila da je kiseonik kvalitetan

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila i zaključke vladajuće većine u kojima se navodi da je, “na osnovu izvršene analize kiseonika koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno da se u RS-u koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom”.

NSRS zaključuje da je “i pored svih napora koji se ulažu za prevazilaženje administrativnih problema u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova, evidentno da je snabdjevanje za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom dovedeno u pitanje, što ugrožava život i zdravlje građana”.

Zaključuje se da institucije u BiH, “prevashodno Ministarstvo civilnih poslova u Vijeću ministara i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba da u fokus rada stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema nastalih u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u RS-u”.

Vlada RS se zadužuje da “propiše mjere kojima se obezbjeđuje snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, čiju ispravnost kontrolišu akreditovane laboratorije”.

Zaključke su potpisali šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, Demosa, SP-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslanička grupa NDP-a.

Zaključak su tokom glasanja podržala 43 poslanika, dok su dva bila protiv.

Schmidt: Opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH

Christian Schmidt: Entiteti su dužni u potpunosti poštivati Ustav BiH i odluke državnih institucija

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt naveo je u saopštenju za javnost, 20. oktobra kako “Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS” predstavlja “ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcionisanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”.

Schmidt je naveo da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH “jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni”.

“To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, naglasio je, između ostalog visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Usvojen je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske

Za usvajanje ovog zakona glasala su 43 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), a protiv su bila dva. Ukupno je bilo prisutno 45 poslanika.

Istovremeno je usvojena i Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

U Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima koji je usvojio NSRS navedeno je da stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Nakon Narodne skupštine RS-a, o zakonu bi trebalo odlučivati i Vijeće naroda RS-a. Klubovi naroda mogu se pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nakon čega o zakonu odlučuje Ustavni sud Republike Srpske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tu je i mogućnost da neko od ovlaštenih pošalje apelaciju o ovom zakonu na Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Jedna od mogućnosti je i da zakon poništi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, što mu dozvoljavaju tzv. Bonske ovlasti.

NSRS inače broji 81 poslanika od čega vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) broji 28, Srpska demokratska stranka (SDS) 13 poslanika, Partija demokratskog progresa (PDP) sedam, Demokratski narodni savez (DNS) osam, Socijalistička partija sedam, Narodni demokratski pokret četiri, Ujedinjena Srpska četiri, Demokratski savez četiri, Zajedno za BiH četiri, a tu su i dva samostalna poslanika.

Ministar Šeranić: Politika je ovdje ušla do lakata

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS: Nove nabavke će moći da budu samo interventne

“Suštinsko je pitanje, što sam ponavljao nekoliko puta, da problem nabavke medicinskog kiseonika seže do aspekta logistike, načina, punjenja, prevoza, kapaciteta, svjetskog tržišta kiseonika”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, u završnoj riječi nakon današnje diskusije o nabavci medicinskog kiseonika za zdravstvene ustanove u RS i novom zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima.

“Tražili smo ponude sa svjetskog tržišta kako da dođemo do kiseonika i spremnika, a rokovi isporuke su izuzetno dugački. Registracija za kiseonik Messera ističe 23. oktobra ove godine, koji može da koristi samo proizvedene količine. I taj kiseonik će biti upitan i nove nabavke će moći da budu samo interventne”, upozorio je ministar zdravlja RS.

“Danas, nažalost, niko ne sprovodi mjere o kojima se govori, imamo porazne podatke po pitanju vakcinacije, iako upiremo prstom u to kao najbolje rješenje. Uradili smo analizu, i najviše preminulih je u grupi preko 70 godina i to su oni sa više komorbiditeta”, rekao je Šeranić.

“Politika je ovdje ušla do lakata, a to se može vidjeti iz načina na koji je sve ovo pokrenuto”, ocijenio je Šeranić.

Nakon završetka diskusije, ostavljena je pauza od 30 minuta.

Poslije pauze, poslanici će da glasaju po apsolviranoj tački dnevnog reda.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Como Convertirte En Un Experto Para Hablar En Publico

U planu gradnja rezidencijalnog naselja Bojnik u Sarajevu