in

Oporba zauzela govornicu, Ante Sanader raspustio sjednicu

Slatka-Tajna.Eu

Predstavnici oporbe zauzeli saborsku govornicu

Foto: HRT / HTV

Burno je bilo večeras u Saboru. Kad je trebala početi rasprava o prijedlogu odluke o imenovanju Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a – oporba se ujednila i pokušala to spriječiti. Zajedno su, od najljevijih do najdesnijih, ustali iz klupa i došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli poziciju.

Okupljeni pred govornicom – ustvrdili su da je postupak donošenja prijedloga – suprotan zakonu i saborskom poslovniku te poručili da će na Upravni sud ići pritužbe za tekst natječaja za izbor. Određena je stanka, no oporbeni zastupnici nastavili su sa svojim govorima. Bilo je svega, pa čak i recitiranja Dantea.

– U ovoj situaciji dok je Kazimir Bačić u zatvoru, gdje mu se produžuje pritvor i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran čisto, u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a – mi imamo mutan, protustatutaran od početka do kraja, kazao je Mostov Nino Raspudić. Upozorio je i da je danas s dnevnog reda maknuta točka o Strategiji suzbijanja korupcije. 

Domagoj Hajduković je kazao kako je ovo jedini način na koji oporba može prosvjedovati.

– Oni krše Poslovnik a što mi trebamo napraviti? Praviti se mrtvi? Ne, dok nas je ovdje birao hrvatski narod. I lijevi i desni, i crveni i crni i žuti i plavi, zaključio je.

– Izbor glavnog ravnatelja pokazao je opravdanost naših višegodišnjih zahtjeva za izmjenama Zakona o HRT-u koje će otvoriti mogućnost njegove poslovne i programske stabilizacije te osigurati neovisan i transparentan izbor, bez političkog utjecaja i time odškrinuti vrata transformaciji HRT-a iz državnog u javni servis, kazala je Urša Raukar-Gamulin

– Je li to javni servis kojega treba plaćati ili nečija prćija?, upitao je Siniša Hajdaš Dončić. Naš je stav da je to prćija i zato blokiramo izbor ravnatelja HRT-a jer to nema nikakvog smisla, dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sa govornice su se obratili i Sandra Benčić te Dalija Orešković, a Mostov Nikola Grmoja zahvalio je kolegama iz oporbe što su prihvatili njegovu inicijativu kako opstruirati vladajuće u izboru ravnatelja HRT-a.

Predsjedavajući Ante Sanader htio je nastaviti sjednicu, no oporba je nastavila, pa je podijelio nekoliko opomena. Na kraju je raspustio sjednicu i najavio nastavak ujutro izjašnjavanjem o amandmanima. Također, sutra će se sastati i saborski Odbor za za Ustav, Poslovnik i politički sustav kako bi dao odgovor vezano uz zahtjeve oporbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prve slike Nataše Bekvalac nakon udesa: Evo u kakvom su stanju njena kola

Tanja Savić u vezi sa političarem!? – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus