in

HRT: Gorivo nikad skuplje

Slatka-Tajna.Eu

Goriva nikad skuplja

Foto: Dnevnik / HRT

Gorivo je od ponoći opet poskupjelo pa su sadašnje cijene najveće u povijesti. Litra najprodavanijeg eurosupera skuplja je za 26 lipa i sada stoji 11,30 kuna. Dizel je poskupio još više, za 40 lipa po litri za koju sada treba izdvojiti 11,34 kuna. Poskupio je i autoplin, za 13 lipa po litri i sada mu cijena iznosi 5,79 kuna.

Novi tjedan, novo poskupljenje. Cijene goriva obaraju povijesne rekorde.

– Priča je ustvari globalnog karaktera. Ovaj ubrzani rast gospodarstva koji se dogodio nakon pauze uzrokovane koronom uzrokovao je strahovitu potrebu za novim energentima. Tako da su cijene nafte skočile na neke nivoe iz 2014. godine, objasnio je predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja.

U Ini objašnjavaju zbog čega cijene vrtoglavo rastu.

– Trenutačno kretanje cijena derivata posljedica je rasta cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu te rasta, odnosno oporavka potražnje od utjecaja pandemije i to iznad očekivanja, stoji u priopćenju Ine.

Podsjećamo kako se formiraju cijene.

Pri cijeni litre goriva od 11,40 kuna, manje od polovine, oko 5,30 kuna pripada trgovcu, odnosno odlazi na naftu, logistiku te rafinerijsku i trgovačku maržu, a 6,10 kuna ide državi za trošarine i PDV. S obzirom na to da su trošarine fiksne i iznose 3,86 kune, to je jedino gdje bi država potencijalno mogla pomoći vozačima.

– U slučaju da će to i dalje rasti mislim da će država i dalje morati razmišljati u određenom smjeru kako olakšati cijelu situaciju vezano uz ove, sada stvarno visoke cijene goriva, rekao je energetski stručnjak Miro Skalicki.

Treba reagirati već sada, ističu sindikati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mi očekujemo od Vlade RH da hitno reagira u dijelu trošarina, da porast cijena goriva se zaustavi, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Nećemo se voditi nikakvim psihološkim granicama i ishitreno reagirati, poručuje premijer.

– Vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala, je li potrebna intervencija, za to postoje alati, u ovom trenutku pratimo vrlo detaljno situaciju s cijenama, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Detaljno se prati i cijena plina, koja je prošlog tjedna bila šest puta viša od prosjeka u ovo doba godine. Cijena za kućanstva neće rasti do 1. travnja sljedeće godine, no za poduzetnike ta odgoda ne vrijedi.

– Pravne osobe plaćaju skuplji plin, što rezultira njihovim višim troškovima i na kraju to moraju prebaciti na cijenu proizvoda, smatra predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

A to bi u konačnici moglo pasti upravo na leđa potrošača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Vin Dizel omiljeni je glumac širom svijeta, a malo ko zna da to nije njegovo pravo ime

RADIJE BIH RUČAO SA CECOM NEGO S JECOM: Đorđe David oduševljen Ražnatovićkom, svi se pitaju da li će mu KARLEUŠA zamjeriti OVE riječi