in

AstraZeneca traži odobrenje za lijek protiv COVID-19

Slatka-Tajna.Eu
(FILES) In this file photo taken on July 21, 2020 a general view is pictured of the offices of British-Swedish multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company AstraZeneca PLC in Macclesfield, Cheshire. – Pharmaceutical company AstraZeneca said on September 8, 2020 that it had “voluntarily paused” a randomized clinical trial of its coronavirus vaccine in what it called a routine action after a volunteer developed an unexplained illness. (Photo by Paul ELLIS / AFP)

AstraZeneca zatražila je  od američkih regulatora odobrenje za upotrebu svog novog lijeka za zaštitu od  COVID -19 za osobe koje slabo reagiraju na vakcine zbog oslabljenog imunološkog sistema.

U saopćenju anglo-švedski proizvođač lijekova rekao je da je uključio podatke u svoje podneske Upravi za hranu i lijekove iz kasne faze ispitivanja koje je pokazalo da je lijek smanjio rizik da razviju simptome COVID-19 za 77 posto.

Terapija antitijelima pod nazivom AZD7442 mogla bi zaštititi ljude koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor na vakcine protiv COVID-19 ili nadopuniti vakcinaciju, za naprimjer vojno osoblje, koji trebaju dodatno pojačati svoju zaštitu.

Dok se vakcine oslanjaju na netaknuti imunološki sistem za razvoj ciljanih antitijela i ćelija za borbu protiv infekcija, AZD7442 sadrži laboratorijska antitijela dizajnirana da ostanu u tijelu mjesecima kako bi zadržala virus u slučaju infekcije.

Američko odobrenje za AZD7442 – na temelju dva antitijela koja je otkrio Medicinski centar Univerziteta Vanderbilt u Sjedinjenim Državama – moglo bi biti veliki dobitak za AstraZenecu, čije široko korištenu vakcinu protiv COVID -19 američke vlasti tek trebaju odobriti.

Terapije za COVID-19 temeljene na istoj klasi monoklonskih antitijela razvijaju suparnici Regeneron (REGN.O) , Eli Lilly (LLY.N) i GlaxoSmithKline (GSK.L), s partnerom Virom (VIR.O) , takmičeći se za ulogu u liječenju i prevenciji COVID-19. No, Astrina prijava učvrstila je njezino vodstvo u prevenciji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










To je u suprotnosti sa kašnjenjima u Astrinoj potrazi za odobrenjem za vakcinu Vaxzevria protiv virusa COVID-19 u Sjedinjenim Državama, gdje je velika većina onih koji su spremni na imunizaciju primili injekcije od saveza Pfizer-BioNTech (PFE.N) (22UAy.DE) , Moderna (MRNA.O) ili Johnson & Johnson.

Rezultati ispitivanja terapije AZD7442, prvi put objavljeni u augustu, uzeti su tri mjeseca nakon ubrizgavanja, no iz kompanije se nadaju da bi mogla služiti kao cjelogodišnji štit jer će istražitelji ispitivanja pratiti učesnike čak 15 mjeseci.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JUKA – PROVALE IZ SKOLE

Rudigera po dolasku u Njemačku odmah pitali za Bayern: “To je znak…”