in

AstraZeneca traži odobrenje za lijek protiv COVID-19

Slatka-Tajna.Eu
(FILES) In this file photo taken on July 21, 2020 a general view is pictured of the offices of British-Swedish multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company AstraZeneca PLC in Macclesfield, Cheshire. – Pharmaceutical company AstraZeneca said on September 8, 2020 that it had “voluntarily paused” a randomized clinical trial of its coronavirus vaccine in what it called a routine action after a volunteer developed an unexplained illness. (Photo by Paul ELLIS / AFP)

AstraZeneca zatražila je  od američkih regulatora odobrenje za upotrebu svog novog lijeka za zaštitu od  COVID -19 za osobe koje slabo reagiraju na vakcine zbog oslabljenog imunološkog sistema.

U saopćenju anglo-švedski proizvođač lijekova rekao je da je uključio podatke u svoje podneske Upravi za hranu i lijekove iz kasne faze ispitivanja koje je pokazalo da je lijek smanjio rizik da razviju simptome COVID-19 za 77 posto.

Terapija antitijelima pod nazivom AZD7442 mogla bi zaštititi ljude koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor na vakcine protiv COVID-19 ili nadopuniti vakcinaciju, za naprimjer vojno osoblje, koji trebaju dodatno pojačati svoju zaštitu.

Dok se vakcine oslanjaju na netaknuti imunološki sistem za razvoj ciljanih antitijela i ćelija za borbu protiv infekcija, AZD7442 sadrži laboratorijska antitijela dizajnirana da ostanu u tijelu mjesecima kako bi zadržala virus u slučaju infekcije.

Američko odobrenje za AZD7442 – na temelju dva antitijela koja je otkrio Medicinski centar Univerziteta Vanderbilt u Sjedinjenim Državama – moglo bi biti veliki dobitak za AstraZenecu, čije široko korištenu vakcinu protiv COVID -19 američke vlasti tek trebaju odobriti.

Terapije za COVID-19 temeljene na istoj klasi monoklonskih antitijela razvijaju suparnici Regeneron (REGN.O) , Eli Lilly (LLY.N) i GlaxoSmithKline (GSK.L), s partnerom Virom (VIR.O) , takmičeći se za ulogu u liječenju i prevenciji COVID-19. No, Astrina prijava učvrstila je njezino vodstvo u prevenciji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










To je u suprotnosti sa kašnjenjima u Astrinoj potrazi za odobrenjem za vakcinu Vaxzevria protiv virusa COVID-19 u Sjedinjenim Državama, gdje je velika većina onih koji su spremni na imunizaciju primili injekcije od saveza Pfizer-BioNTech (PFE.N) (22UAy.DE) , Moderna (MRNA.O) ili Johnson & Johnson.

Rezultati ispitivanja terapije AZD7442, prvi put objavljeni u augustu, uzeti su tri mjeseca nakon ubrizgavanja, no iz kompanije se nadaju da bi mogla služiti kao cjelogodišnji štit jer će istražitelji ispitivanja pratiti učesnike čak 15 mjeseci.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JUKA – PROVALE IZ SKOLE

Rudigera po dolasku u Njemačku odmah pitali za Bayern: “To je znak…”