in

Neslužbeni rezultati manjinskih izbora u ponedjeljak

Slatka-Tajna.Eu

Čekaju se rezultati izbora

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj su danas održani dopunski manjinski izbori na kojima je 131.000 birača imala pravo birati 90 vijećnika u lokalna vijeća i skupštine 74 lokalne jedinice. Izbori su održani zato jer na redovitim lokalnim izborima u svibnju u nekim vijećima i skupštinama dijela općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su u manjini u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak. Istodobno su provedeni i prijevremeni izbori u Pazinu gdje se biralo Gradsko vijeće od 13 vijećnika. 

Dopunski izbori provedeni su u 16 županija i u Gradu Zagrebu, na 565 biračkih mjesta, a najviše ih je u Sisačko-moslavačkoj (84) i Vukovarsko-srijemskoj (69), najmanje, jedno, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prve privremene rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u ponedjeljak u 9 sati.

Samo oko 8% birača izašlo je do poslijepodne na dopunske manjinske izbore, proistječe iz podataka o odazivu koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). DIP je po županijama, u kojima su izbori održani, objavio podatke o odazivu i u apsolutnim brojkama. Kada se zbroje dolazi se do podatka da je od 131.000 birača do 16.30 glasovalo njih oko 10.400 odnosno 7,90%. 

Prije četiri godine dopunski su izbori održani u samo pet jedinica, a ove im je godine broj ‘narastao’ zahvaljujući lanjskim promjenama Zakona o lokalnim izborima. Procjena je da će dopunski izbori stajati više od 10 milijuna kuna, točna cijena znat će se početkom prosinca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na izbore za pazinsko Gradsko vijeće odazvalo se 38% birača. Nakon lokalnih izbora u svibnju, Vijeće se ni nakon tri pokušaja nije uspjelo konstituirati. Građani su birali 13 vijećnika, a prema prvim neslužbenim podacima – dogodila se velika promjena u omjeru snaga. Platforma Možemo! osvojila je sedam mandata, tri više nego u svibnju, a time i većinu u vijećničkim klupama. Lista IDS-HSU-HNS osvojila je četiri mandata, dva manje nego prije četiri mjeseca. HDZ je ostao na jednom vijećniku, mandat je zadržao i nezavisni Željko Mrak, dok je SDP izgubio vijećničko mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Hadžićankama pripao derbi na Ilidži, sigurni trijumfi Gruda i Borca

Gurat ćemo BiH u EU!