in

Bečki javni prijevoznik razvija aplikaciju za putnike sa oštećenjem sluha

Slatka-Tajna.Eu
Smartphone Display mit Gebärdenavatar

Bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien radi na pilot projektu razvoja aplikacije putem koje bi animiranim videima na znakovnom jeziku gluhe osobe bile obaviještene o smetnjama u prijevozu.

Informacije o smetnjama u javnom prijevozu u Beču se mogu čuti preko razglasa u vozilima i na stanicama kao i pronaći na web stranici Wiener Linien i njihovoj aplikaciji WienMobil. Kompanija je odlučila da te informacije učini lakše dostupnim za 10.000 gluhih putnika u Austriji, odnosno 500.000 u Evropi. Rješenje, smatraju, leži u aplikaciji sa video porukama virtuelne saradnice preduzeća, odnosno avatara, po imenu Iris.

Jedna od prednosti je da su informacije za putnike visoko standardizovane. To znači da je 30 vrsta smetnji i nazive 5.000 stanica moguće unaprijed prevesti kako bi u aplikaciji WienMobil automatski bile proslijeđene gluhim osobama.

“Meni i mojim uposlenicima je važno da olakšamo pristup javnom prijevozu za sve putnike, jer je javni prijevoz namijenjen svima”, kaže Alexandra Reinagl, direktorica Wiener Linien.

Testiranje nove aplikacije je u toku kako bi se provjerilo da li se može uključiti u aplikaciju WienMobil putem koje putnici mogu kupiti karte i dobiti sve relevantne informacije o javnom prijevozu. Ukoliko se faza testiranja uspješno okonča, aplikacija će biti dostupna za korištenje za jednu do dvije godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPreduzeće Wiener Linien na ovom projektu radi sa startupom “Sign Time”, Tehničkim univerzitetom, transportnom kompanijom Wiener Lokalbahnen te timom gluhih osoba.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pravo stanje u domu Živojinivića: Drugarica Brenine snajke otkrila kako se ponaša Lepa Brena, Sandra nije mogla da povjeruje?!

Mega deklasirala Studentski centar na startu ABA lige