in

Pitali smo građane: Osjećate li se sigurno u saobraćaju na bh. cestama? (VIDEO)

Slatka-Tajna.Eu

Nedavno je N1 objavio nezavidnu statistiku kada je riječ o sigurnosti na cestama u Bosni i Hercegovini. Naime, sve je više saobraćajnih nesreća, a tome doprinose brojni faktori poput infrastrukture, ponašanja vozača, ali i nedovoljna edukacija mladih. Danas se obilježava i Svjetski dan bez automobila. Pitali smo građane Sarajeva osjećaju li se sigurno u saobraćaju u našoj zemlji?

Govoreći o 2020. godini, u BiH se dogodilo 29.703 saobraćajnih nesreća, od čega je zabilježeno 6.260 nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama.

Građani Sarajeva ističu da uopće nisu sigurni kada je riječ o saobraćaju kako u ovom gradu tako i u cijeloj državi. Kako smatraju, ovoj crnoj statistici znatno doprinosi nesavjesna vožnja.

“Ne osjećam se sigurno. Danas svako sjedi za volanom i onaj ko zna i ne zna voziti. Roditelji im daju ‘bijesna’ auta koja su velika opasnost danas na cestama i zaista ne znam kako to rješavati”, kazala je jedna građanka, dok su i ostali bili istog mišljenja.

Neki su uporedili sigurnost saobraćaja u našoj sa onom u drugim zemljama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Iskreno, kako sam imala priliku posjetiti neke od zapadnih zemalja u posljednje vrijeme sam lično pravila razliku između sigurnosti saobraćaja ovdje i tamo i iskreno drastična je”, kazala je jedna od anketiranih građanki, dok je drugi građanin kazao da se velikom brzinom vozi u našem gradu.

Podsjetimo i to da je nedavno na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije otvorena je laboratorija za sigurnost cestovnog saobraćaja, opremljena najsavremenijom opremom, poput vozila za simulaciju vožnje, saobraćajnih nesreća, praćenja pokreta oka, uređaja za mjerenje alkohola, buke itd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ispunjeni su svi ciljevi reforme platnog prometa

Pravi se sprdnja od lige, nismo svi ovde zbog Zvezde