in

Odluka UO UIO: FBiH uplaćuje RS oko 12 miliona KM za 2021. godinu

Slatka-Tajna.Eu

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UNO) BiH
usvojio je  odluku o prvom privremenom poravnanju za 2021. godinu temeljem koje Federacija BiH treba uplatiti Republici Srpskoj 11.927.411,02 KM.

Kako je propisano ovom odlukom privremeno poravnanje između korisnika raspodjele vrši se na teret tekućih prihoda od indirektnih poreza na Jedinstvenom računu UIO koji pripadaju FBiH prenosom na račun RS.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za četvrti kvartal ove godine. Prema utvrđenim koeficijentima, koji se izračunavaju temeljem krajnje potrošnje, u posljednjem tromjesečju Federaciji BiH pripadat će 62,52 posto prihoda, a Republici Srpskoj 33,93 posto prihoda, dok Brčko distriktu pripada zagarantiranih 3,55 posto prihoda s jedinstvenog računa.

UO UIO dao je saglasnost na Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je već bio predmet rasprave i naknadno je upućen na izjašnjenje entitetskim parlamentima. Glavni razlog za donošenje novog Zakona o PDV-u je potpuno usklađivanje i harmonizacija s propisima Evropske unije (EU) koji reguliraju sistem plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Članovi UO usvojili su izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH jer je to bilo nužno zbog primjene Odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2021.godinu kako bi se uskladile tarifne oznake.

Na sjednici je razmatran i budžetski zahtjev UIO za iduću godinu, ali je nakon iznesenih sugestija i primjedbi prihvaćen zaključak predsjedavajućeg UO Vjekoslava Bevande da se taj materijal korigira u UIO i dostavi na narednu sjednicu na izjašnjenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuUO UIO primio je k znanju izvještaj o finansijskoj reviziji za 2020. godinu uz konstataciju da se preporuke revizora trebaju realizirati u narednom periodu.
UO primio je k znanju redovnu informacija o aktivnostima UINO u posljednja tri mjeseca gdje je konstatirano da se rješavaju negativne posljedice pandemije COVID-19 te da su i povećani prihodi u odnosu na isti period prošle godine za oko 472 miliona KM.

Članovi UO primili su k znanju Informaciju u vezi problema u primjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta. Nakon razmatranja informacije zaduženo je Odjeljenje Ureda predsjedavajućeg da hitno uputi urgenciju nadležnima kako bi nastavili rad svi članovi Radne grupe za izradu konačne metodologije raspodjele prihoda od cestarine.

UO UIO usvojio je zaključak da obavijeste Vijeće ministara BiH u vezi s problemima u vezi s implementacijom rješenja Suda BiH u naplati potraživanja od UIO po osnovu tužbe Republike Srpske.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAO DA NEMA KAMERA: Deniz Dejm se skinula

Ogorčena! Senidah neće da čuje za Cobija zbog Bube i Džale: Ignorisali se na festivalu, nisu htjeli da pjevaju duet!