in

Islanđani pustili u pogon najveći svjetski usisivač ugljen-dioksida

Slatka-Tajna.Eu
Climeworks’ newest plant in Iceland, called Orca, aims to capture 4,000 tons of carbon dioxide per year. (Photo by Climeworks)

Na Islandu je pušteno u pogon najveće svjetsko postrojenje za usisavanje ugljen-dioksida iz vazduha i njegovo skladištenje pod zemljom, nazvano Orca.

Ovaj “usisivač“ godišnje će isisavati 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini koja se emituje iz 790 automobila.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), prošle godine u svijetu je emitovano oko 31,5 milijardi tona ugljen-dioksida.

Naučnici navedeno postrojenje smatraju značajnim doprinosom u ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Postrojenje je nazvano Orca, što na jeziku Islanđana znači energija. Sastoji se od osam velikih kontejnera u kojima su filteri i ventilatori. U njima se ugljen-dioksid miješa sa vodom i skladišti ispod tla, da bi se poslije određenog vremena pretvorio u čvrstu stijenu. Cijeli sistem funkcioniše zahvaljujući geotermalnoj energiji, a riječ je o novoj, skupoj tehnologiji, koja bi vremenom trebala postati mnogo jeftinija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Podaci IAE pokazuju da širom svijeta postoji 15 sličnih postrojenja, koja godišnje iskoriste 9.000 tona ugljen-dioksida.

Postrojenje na Islandu napravile su islandska kompanija Carbfix i švicarski Climeworks, objavio je Sky News.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Traže joj 10.000 eura da snimak ne izađe u javnost: Ucjenjuju Anu Bekutu

I u ponedjeljak sunčano i iznadprosječno toplo