in

U četvrtak promjena, uz česta nevremena

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

Praznički četvrtak bit će vrlo nestabilan. Iako kišu mnogi priželjkuju, ponegdje bi mogla donijeti probleme jer će biti i izraženijih pljuskova, lokalno moguće i nevremena, na moru i pijavica. Stoga pratite upozorenja i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima.

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

Od petka opet stabilnije i toplije, pa i prevladavajuće sunčano, ali ipak uz mogućnost pokojeg pljuska, ponajprije u petak u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na sjevernome Jadranu, dok će na dalmatinskoj obali nakon burnog četvrtka ponovno biti većinom sunčano, suho i vruće vrijeme.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak promjena, uz česta nevremena

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U četvrtak će na istoku Hrvatske najviše kiše biti u drugom dijelu dana, kada su mogući i izraženiji pljuskovi, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Jugozapadnjak će popodne okretati na sjeveroistočnjak. Dnevna temperatura od 26 do 28 °C.

Svježije će biti u prevladavajuće oblačnoj središnjoj Hrvatskoj, do 26 °C, a ujutro između 16 i 18 °C. Kiša će ovdje biti česta, lokalno uz pljuskove vjerojatno i obilnija, a moguće je i nevrijeme.

Lokalna nevremena su još vjerojatnija na sjevernome Jadranu, mjestimice na moru i uz pijavice. Pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih bit će i u oblačnoj gorskoj Hrvatskoj. Umjereno jako jugo i jugozapadnjak već će ujutro okretati na sjeverozapadnjak i postupno slabjeti. Bit će osjetno svježije, u gorju između 20 i 23 °C, a na moru do 27 °C.

Dugo očekivane kiše bit će i u Dalmaciji, no većinom u obliku izraženih pljuskova zbog čega bi moglo biti bujičnih i urbanih poplava, posebice na opožarenim područjima. Umjereno do jako jugo okretat će na sjeverozapadnjak te prema večeri slabjeti. No prije toga more će mjestimice biti i valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, a na oprezu treba biti i zbog mogućih nevera. Praznik će proteći uz oblačnije vrijeme te mjestimične pljuskove, lokalno moguće i izraženije. Noć topla i vrlo topla, a dnevna temperatura može porasti i do oko 30 °C.”

Slijedi opet stabilnije i toplije

Idući dani stabilniji i većinom sunčani, na Jadranu uz pokoji pljusak još uglavnom na sjevernom dijelu u petak. Nakon sjeverozapadnjaka u petak – za vikend će puhati jugo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na kopnu južni i jugozapadni vjetar s kojim će i temperatura opet rasti na vrijednosti iznad 30 °C. Lokalni pljuskovi mogući su još u petak, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a za vikend većinom sunčano i suho.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

‘Volio bih bar jednom godišnje tamo da završim’ Boban Rajović dvaput je bio u zatvoru, ali se ne kaje: Šokirao izjavom

Mastercard Experience istraživanje:Ljudi žele proširiti svoje umove, opustiti se od svakodnevnice i nesebično se posvetiti sebi