in

Umiješana i državljanka BiH: U mreži Roka Snežiča i novac preduzeća iz Maribora?

Slatka-Tajna.Eu

Državljanki BiH Jeleni Sladojević, koja je osumnjičena za umiješanost u pranje novca, je novac slalo preduzeće koje je povezano sa više štajerskih restorana. Mariborsko preduzeće Princeps je, prema informacijama N1, platilo barem 44 hiljade eura državljanki Bosne i Hercegovine Jeleni Sladojević, koja je osumnjičena za pomaganje i podržavanje zloupotrebe položaja. Naime, smatra se da je ona bila jedno od lica preko kojih je Rok Snežič organizovao pranje novca. Njeni zadaci u ovoj mreži su navodno bili slični zadacima Dijane Đuđić, nesuđene zajmodavke SDS-a.

Posljednjih godina se je Princeps bavio proizvodnjom energije, knjigovodstvom i vođenjem lokala u okviru Univerziteta u Mariboru. Jedan od direktora Princepsa, poznati mariborski ugostitelj i preduzetnik Boris Arko je u svom magistarskom radu napisao da je to preduzeće u prošlosti vodilo i restorane Staro sidro, Ancora i Štajerc.

Negiraju vezu sa Snežičem

Arko je takođe i poznanik Roka Snežiča, ali nam je rekao da sa Snežičem nikada nije razgovarao o Princepsu. “Za Jelenu Sladojević nikada nisam čuo”, je dodao Arko.
Drugi direktor Princepsa, Igor Horvat, je potvrdio da Arko nema nikakve veze sa isplatama Jeleni Sladojević. “Ugovor sam sklopio ja”, rekao je Horvat. Arko je direktor Princepsa postao 2014. godine, a Horvat mu se je pridružio na toj funkciji 2016. godine. Krajem decembra 2018. je Arko otišao iz preduzeća, a Horvat je ostao do februara ove godine, kada je preduzeće otišlo u stečaj. Arko je do oktobra 2018. bio upisan i kao vlasnik, a od tada je Horvat jedini vlasnik.

Horvat nam je rekao da je ugovor sa Jelenom Sladojević sadržavao devet stavki o tome šta bi ona trebalo da radi za Princeps. Usluge koje bi ona pružala nije želio da nabroji, jer je u pitanju poslovna tajna. Jedino je spomenuo “uređenje potencijalnog otvaranja preduzeća u BiH”. Upravo time se bavi i Rok Snežič, ali Horvat nam je rekao da ga ne poznaje.

Izvor : Foto : Žiga Živulovič jr./Bobo

Koliko novca je Princeps platio Jeleni Sladojević i koliko je ona platila Princepsu nije sasvim jasno. Stečajni upravnik Princepsa Miran Hude je dobio podatke od početka 2018. godine na dalje. Po tim podacima joj je Princeps od januara do maja 2018. godine u deset transakcija uplatio ukupno 44 hiljade eura, dok je ona Princepsu 25. aprila 2018. uplatila sedam hiljada eura. Ti podaci su predstavljeni u odgovoru stečajnog upravnika na zahtjev skupštinske komisije, koja između ostalog istražuje navodno nezakonito finansiranje stranke SDS.

“Pravili profit”

Stečajni upravnik je još napisao da je Horvata pitao da mu prosledi dokumentaciju o poslovanju sa Jelenom Sladojević. “Pošto je odbio da proslijedi dokumentaciju, predlažem da ga saslušate u okviru rada komisije”, savetovao je. Upravo to je komisija i uradila, rekao je Horvat.

Horvat je takođe rekao da nisu tačni navodi da nije objasnio plaćanja, kao ni iznosi uplata koje navodi stečajni upravnik. “2018. godine nismo ništa plaćali, jer joj je banka NKBM zatvorila račun”, dodao je. “2017. godine smo joj platili 29 hiljada eura, od toga 19 hiljada za usluge. Dobitak koji smo ostvarili kao rezultat njenih usluga je bio oko 50 hiljada eura, tako da smo zaradili”, još je dodao.

Ako je tačno to što je Horvat rekao, da su plaćanja bila samo u 2017. godini, postavlja se pitanje kako je uopšte stečajni upravnik o njima govorio, obzirom da je podatke dobio samo za 2018. godinu i kasniji period. Uprkos tome, Horvat je ostao pri svojem.

Rekao je takođe da nije bilo nikakve veze između njega ili preduzeća i stranke SDS. Stečajni upravnik je s tim u vezi napisao da “iz nijednog primljenog dokumenta ne vidi povezanost između preduzeća i Demokratske stranke Slovenije (SDS)”.

Izvor : N1

Isti način poslovanja kao Dijana Đuđić

Mediji su prenosili o više drugih preduzeća koja su vršila plaćanja mreži koju je navodno organizovao Rok Snežič. Najviše novca je navodno došlo od preduzeća koja su povezana sa slovenačkim biznismenima Miranom i Romanom Vukom. Više od 100.000 eura su uplatili i MTD Bio, Radiomed, Montaža Škraban i Applet. Državljanke BiH Dijana Đuđić, Jelena Sladojević i Tanja Subotić Došen su zajedno primile 47,9 miliona konvertibilnih maraka (24,5 miliona evra), piše u dokumentu državne agencije BiH za istraživanje i zaštitu, koji je objavio internet portal istraga.ba.

Dijana Đuđić i Jelena Sladojević su navodno imale slične uloge, što se vidi iz izvještaja za međunarodnu pomoć pri istragi slovenačkog Ministarstva za pravosuđe, a koji je takođe objavila istraga.ba. Navodno su obe izdavale račune za fiktivne usluge, a primale su veće količine novca, koje su odmah kada legnu na račun, podizale u gotovini. Šta se je zatim događalo sa tom gotovinom nije poznato iz javno objavljenih podataka.

Dijana Đuđić je osim toga nastupala i kao zajmodavac. U gore navedenom izvještaju Ministarstva za pravosudje je takođe anonimna prijava u kojoj se navodi da su se ti zajmovi koristili za pranje novca. Klijent bi, naime, gotovinu koju želi da “opere” dao Roku Snežiču. Dijana Đuđić bi onda tu gotovinu stavila na svoj račun i sa klijentom sklopila ugovor o zajmu, u kojem bi bilo napisano da je klijent vratio zajam u cjelosti.

Na taj način je Dijana Đuđić “pozajmila” 2,74 miliona eura. Dio tog iznosa je i zajam stranki SDS u visini od 450 hiljada eura. Dijana Đuđić je navodno stranki SDS uplatila samo trećinu iznosa. Kada su novine Večer otkrile tu informaciju o zajmu, SDS je tih 150 hiljada eura vratio i prekinuo ugovor o zajmu.

Grijanje i ventilacija za Ancoru

Kao što smo već spomenuli, Princeps je bio registrovan za proizvodnju energije, knjigovodstvo i vođenje lokala u okviru Unverziteta u Mariboru. Kada je riječ o proizvodnji energije, radilo se o obezbjeđivanju grejanja i ventilacije restorana Ancora. Sistem kogeneracije i rekuperacije (SPTE), koji to omogućavaju je Princeps u oktobru 2018. godine prenio na preduzeće Osad.

Vlasnici i direktori Osada su Boris Arko i Miroslav Dvoršak, sadašnji vlasnik Ancore. U zamjenu je Osad na Horvata preneo svoj 50-odstotni udio u Princepsu. U tom poslu je Princeps, prema ocjeni stečajnog upravnika, prošao gore. “Postoji i odgovornost potpisnika posla”, dodaje.

Javno finansiranje

Zbog toga što rad tog SPTE sufinansira državni operater Borzen, energija za Ancoru je jeftinija. Investiciju je subvencionisalo i Ministarstvo privrede, a Princeps je morao u zamjenu da stvori sedam radnih mjesta. Od ministarstva je Princeps dobio 164 hiljada eura, a od Borzena još 148 hiljada. Nakon prenosa djelatnosti Borzen plaća Osadu, a do sada je platio 104 hiljade eura.

Ugovor za prostore lokala na Univerzitetu u Mariboru je raskinut, jer Princeps nije plaćao najam. Delatnost knjigovodstva je preuzelo preduzeće Kronia, kojeg vodi Katja Čurin, koja je nekada takođe bila direktorka Princepsa, pored Horvata i Arka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Stečajni upravnik je takođe rekao da je bilo brojnih podizanja gotovine, “nelogičnih plaćanja”, kao i plaćanja alimentacije za Horvatovu djecu.

Horvat nam je rekao da u Princepsu nije bilo nepravilnosti. Prema njegovim riječima, finansijska uprava (Furs) je preduzeće poslala u stečaj zbog zajma, koje je preduzeće dalo njemu. “Furs je odlučio da se nije radilo o zajmu, već o isplati zarade i zato ga je dodatno oporezovao i opteretio doprinosima”, objasnio je. Princeps je stvarno imao probleme, priznao je. Ti problemi su izvirali iz njegovog spora sa kompanijom Monetic (nekadašnji Hypo Leasing) u vezi sa prostorima u kojima je, zajedno sa drugim preduzećima, vršio djelatnost praškastog lakiranja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PRETJERALA: Maji Marinković sve sijeva

Devet razloga za nezaboravan odmor u Ljubuškom