in

I u petak pretežno sunčano i vruće, ali posvuda ne i stabilno

Slatka-Tajna.Eu

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

I sljedećih se dana nastavlja prevladavajuće sunčano vrijeme, ali ne i sasvim stabilno. U petak i subotu lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na sjeverozapadu unutrašnjosti, a u nedjelju i ponedjeljak bit će ih i drugdje u kopnenom području, vjerojatno i mjestimice na sjevernom Jadranu. Na žalost, s pritjecanjem hladnijeg zraka raste vjerojatnost i za jače nevrijeme. No, i na zadovoljstvo mnogih – i za popuštanje, na kopnu čak i prestanak toplinskog vala, koji će ponegdje na Jadranu potrajati i početkom novoga tjedna jer će noći i dalje biti vrlo tople, iako ipak ne kao u nedjelju kada će i jugo biti jako. Stoga plovite li, posebice sjevernim Jadranom, ili planirate druge aktivnosti na otvorenome – predlažem i molim redovno pratiti vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a, između ostaloga – i na pametnim mobilnim uređajima uvijek moguće dostupnoj HRT METEO aplikaciji.

Premda od potkraj subote slijede valovitiji i vjetrovitiji sati, osobito u nedjelju, tijekom koje će jugo plaviti neke rive – to je gotovo pa zanemarivo u usporedbi s prognozama dizanja mora zbog klimatskih promjena. Detaljnije o tome može se saznati u petak, 30. 7. 2021. godine u 14 sati tijekom predavanja doc. dr. sc. Kristine Pikelj s Geološkog odsjeka PMF-a pod naslovom: “Mogu li plaže preživjeti klimatske promjene?” u organizaciji Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.”, prognozirala je, savjetovala i komentirala dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A njezin kolega – dr. sc. Marijan Tadin iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a – za “Regionalni dnevnik” četvrtkom pripremio je i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

I u petak pretežno sunčano i vruće, ali posvuda ne i stabilno

dr. sc. Tanja Renko: “U petak će na istoku Hrvatske i dalje biti iznimno vruće, zbog čega je na snazi i upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Vjetar uglavnom slab, a tek će poslijepodne mjestimice biti male do umjerene naoblake.

I u središnjoj Hrvatskoj dan će početi uz vedrinu, zatim će, uz dnevni razvoj oblaka, u poslijepodnevnim satima pokoji pljusak biti moguć uglavnom u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Najniža temperatura zraka između 17 i 21 °C, što će mnogima omogućiti da rashlade dom u noćnim satima, a dnevna će biti od 33 do 35 °C.

Razmjerno ugodna noć bit će i u gorju te unutrašnjosti Istre, uz temperaturu uglavnom od 14 do 19 °C, dok će duž obale i na otocima i iduća noć biti topla pa će, uz dnevnu vrućinu, stupanj opasnosti na sjevernom Jadranu biti veći. Na nebu će u najtoplijem dijelu dana samo rijetko biti pokojeg oblaka.

U Dalmaciji će također prevladavati vedro, a u mnogim mjestima duž obale i dalje će noći biti vrlo tople. U kombinaciji s najvišim vrijednostima oko 35 °C, opasnost od toplinskog vala ima čak najviši – crveni stupanj upozorenja. Osvježenje će se tražiti u moru, čija je temperatura između 24 i 26 °C, kao i na krajnjem jugu Hrvatske. No svakako se preporučuje izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je i opasnost od UV zračenja veoma visoka.”

Slijede nestabilniji dani

Idući dani nestabilniji, posebno nedjelja, kada je moguće lokalno i izraženije nevrijeme, no sunčanih će sati posvuda biti mnogo. S nedjeljom će, uz niže temperature, toplinski val u kopnenom području popustiti.

No na Jadranu će prilično vruće još ponegdje biti i u ponedjeljak, ponajviše zbog vrlo toplih noći. Vjerojatnost za nevere bit će najveća u nedjelju na sjevernom dijelu.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SA TOBOM I NA KRAJ SVIJETA: Anaj Todorović i Cvele se pomirili i slavili

SREĆI NEMA KRAJA: Fran Pujas nakon velike tuge voda novog psića