in

U Vučevici se gradi centar za osposobljavanje vatrogasaca

Slatka-Tajna.Eu
Plenković otvorio novi centar za osposobljavanje vatrogastva

Plenković otvorio novi centar za osposobljavanje vatrogastva

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U Vučevici, nedaleko od Splita, počeli su radovi na izgradnji nastavnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva i civilne zaštite.

Zbog prirodnih katastrofa i sve ekstremnijih vremenskih uvjeta, sve je više posla za vatrogasce i civilnu zaštitu.

– Riječ je o regionalnom nastavnom središtu za naprednu obuku vrijednom 32 milijuna kuna u kojemu će se prostora naći i za opremu, učionice i smještajne kapacitete, izvještava Magdalena Šipić za Dnevnik HTV-a.

– Ovdje će se, osim vatrogasaca, pripremati i pripadnici svih drugih žurnih službi čiji je glavni zadatak najprije spriječiti, a zatim i kvalitetno rješavati sve vrste katastrofa, od prirodnih do onih izazvanih ljudskim faktorom, i na hrvatskoj i na talijanskoj strani jadranskog bazena, dodaje.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje dviju zemalja vrijednom 120 milijuna kuna. Novac je osiguran u Europskom fondu za regionalni razvoj, a iskoristit će se, osim za ovo središte, i za izgradnju i opremanje simulacijskih projekata te za različite seminare, vježbe i suradnju sa sličnim središtem na talijanskoj strani.

Četrnaest je partnera u projektu: Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Istarska županija te Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, dok je nositelj projekta Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na otvorenju radova u Vučevici bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Puštanjem vode označio je početak radova na izgradnji središta i istaknuo da je Vlada darovala zemljište za izgradnju tog središta u Brčićima i time pridonijela razvoju Dalmatinske zagore.

Predsjednik Vlade uputio je zahvalu svima koji su trud i znanje uložili u pripremu tog projekta te izrazio uvjerenje da će se na ovaj način ostvariti kvaliteta hrvatskog vatrogastva na višoj razini nego što je to danas.

– U tom pogledu ovakav centar za osposobljavanje postrojbi s različitim simulacijama omogućit će da budemo još učinkovitiji i uspješniji i u prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama kojih će biti u budućnosti. Njih, nažalost, nećemo moći izbjeći, izgledno je da će ih biti i zbog klimatskih promjena, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije RERA Jozo Sarač istaknuo je da će središte u Brčićima imati i ispostavu na području Dubrovačko-neretvanske županije. Prema njegovim riječima, središte će, osim na osposobljavanju vatrogasaca, surađivati i s ustanovama koje se bave morskim havarijama, to jest onečišćenjima mora.

– U projektnim aktivnostima i nabavi vozila i opreme, sustava telekomunikacijske opreme zapovjednih stožera, zapovjednih vozila, vezano za trening-centar za vatrogastvo, različite poligone za vježbališta kako bi u slučaju prirodnih katastrofa šteta bila što manja za ljudstvo i imovinu, rekao je Jozo Sarač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OTKRIVAMO RAZLOG RASKIDA KIJE I ČAVE: Varao je sa Dušicom, Kockareva pronašla ljubavne poruke u fudbalerovom telefonu

Engleski novinar izblamiran: Za sve je kriv lažni Jirgen Klop