in

16. izdanje NAFF-a otvorio film koji govori o pandemijskoj godini / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 26. lipnja počelo je 16. izdanje Festivala animiranog filma u Neumu. Kao i prethodne godine, tako i ovogodišnje izdanje – održava se u online formatu u organizaciji Udruge mladih KAN. 

Festival je službeno počeo u 20 sati online prikazivanjem filma iz Natjecateljskog programa – ”Stay Home, Stay Safe, Stay Sane” (Ostanite doma, budite sigurni,ostani pri pameti), autora Nicka Halesa iz Velike Britanije.

Film je nastao u pandemijskoj godini i govori upravo o problemu koji je zadesio cijeli svijet. Naime, autor je iskoristio situaciju 2020. godine za stvaranje svog prvog animiranog kratkog filma uz pomoć nekolicine drugih predanih umjetnika. 1Hales, profesionalni amater je kreirao film koji priča o propadanju radnika tijekom izolacije.

”Priča koja može, ili ne može odjeknuti mojim vlastitim danima tijekom Covid pandemije ispred računarskog ekrana”, kazao je autor filma.

Prve noći održavanja ovogodišnjeg NAFF- a u Natjecateljskom programu prikazano je ukupno 15 filmova, produkcija ne starijih od dvije godine. Filmovi koji su prikazani dolaze iz svih dijelova svijeta: Argentine, Kanade, Češke, Irske, Hrvatske, Rusije, Španjolske, SAD-a, Njemačke, Japana, Alžira, Švedske…

Također prikazno je i 12 filmova u programu Panorama, te je već prvog dana Festivala održano i stručno predavanje članice ovogodišnjeg žirija – Mindy Johnson. Ova svestrana autorica iz Los Angelesa u svijetu umjetnosti je poznata kao vrsna autorica, edukatorica, pedagoginja i glazbenica.

Žene u povijesti animacije

U okviru zanimljivog predavanja povela je gledatelje kroz povijest animiranog filma u kojem se, prema njenim riječima, obično ne primjećuju žene.

”Vraćajući se u prošlost animacije, vidimo samo muškarce koji su ostavili jak pečat na ovom polju, ali ne primjećujemo da su tu i mnoge žene koje su ostavile veliki trag u animaciji kroz prošlost. Jedan od pionira ranog perioda kinematografije je Segundo de Chomon, kojeg je upravo njegova žena, inače glumica, potaknula da se bavi kinematografijom, te postane jedan od najboljih”, rekla je Johnson tijekom online predavanja na NAFF-u.

Prve noći u Natjecateljskom programu prikazni su i filmovi ”Her song” (Njena pjesma) iz Irske i ”Foreign Exchange” (Međunarodna razmjena) iz SAD-a.

Autori filma ”Here song” Éabha Bortolozzo i Jack Kirwan u svojoj video poruci su kazali, kako su ”oduševljeni što su dio NAFF-a ove godine’, te su publici poželjeli da uživaju u svim filmskim ostvarenjima ove godine.

Jedno od ostvarenja u kojem je publika definitivno uživala prve noći je i film ”Foreign Exchange”, autorice Corrie Francis Parks.

Foto: PR / Početak 16. izdanja NAFF-a obilježilo je prikazivanje filma i SAD-a ”Foreign Exchange”

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuInače, Corrie Francis Parks animira pijesak i druge neobične materijale, a njezin film postavlja pitanje: Koliko vrijedi šaka puna pijeska u golemom krajoliku globalne ekonomije?

”Ovaj film je pun slojeva. Kako onih fizičkih, tako i onih idejnih. I kako ćete ga vidjeti i na koji način doživjeti, zavisi od toga iz koje perspektive dolazite. Film je napravljen od sitnog pijeska i valuta iz preko 50 zemalja svijeta. Dok budete gledali ovaj film, zamislite da ste samo mala praška pijeska koja pokušava razumjeti kompleksnost svijeta oko sebe”, izjavila je autorica filma ”Foreign Exchange”.

Uživo projekcije u Cetinju

I ove godine, kao i prethodne uživo projekcije može gledati samo publika u Cetinju – dok ostali filmove mogu pratiti online. Naime, na Dvorskom trgu u Cetinju s početkom u 20:30 sati – svi zainteresirani su pratili animirane filmove koji su ušli u Natjecateljski program ovogodišnjeg NAFF-a. Tako će biti sve do kraja trajanja Festivala. Ostala publika filmove može pratiti online, putem passworda koji će im na zahtjev (putem a-maila) dodijeliti organizacijski tim NAFF-a.

Također, u sklopu bogatog programa Festivala, Fondacija Friedrich Ebert dat će svoj doprinos dijelu programa koji će dati prostor animiranim filmovima s temama zaštite okoliša i suočavanja sa klimatskim promjenama.

Foto: PR / Irski film ”Her song” prikazan je prve večeri u okviru Natjecateljskog programa

Podsjetimo u odnosu na prethodne godine, ove godine na festivalski natječaj NAFF-a,pristiglo je rekordnih 3080 filmova iz 108 zemalja svijeta. Nakon selekcije izabrana su 123 filma u Natjecateljskom programu i 68 filmova koji se prikazuju u okviru Panorama programa. Filmovi koji se prikazuju u ova dva programa dolaze iz 49 zemalja sviijeta.

Festival se završava 1. srpnja kada će stručni žiri u sastavu: Miro Gavran (Hrvatska), Mindy Johnson (SAD), Miroslav Mandić (BiH), Ana Nedeljković (Srbija), Lucija Bužančić (Hrvatska), Sabrina Begović – Ćorić (Bosna I Hercegovina) i Anne Huynh (Francuska) – donijeti odluku o tome koji animirani filmovi su bili najbolji ove godine.

Nagrade koje se dodjeljuju su: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FINALE ZVEZDE GRANDA: POBJEDNIK 14. sezone muzičkog takmičenja je MAHIR MULALIĆ!

Pogledajte trenutak kada je Saša Popović proglasio Mahira Mulalića za pobjednika Zvezda Granda i reakciju Isaka Šabanovića