in

Obilježena je 70. obljetnica Hrvatske matice iseljenika

Slatka-Tajna.Eu
Obilježena je 70. obljetnica Hrvatske matice iseljenika

Obilježena je 70. obljetnica Hrvatske matice iseljenika

Foto: Dnevnik / HRT

U zagrebačkom HNK obilježena je 70. obljetnica Hrvatske matice iseljenika. Obljetnica je popraćena bogatim programom.

Riječ je o svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na kojem je, između ostalih, nastupio i tamburaški orkestar HRT-a, Ansambl Lado, nekoliko klapa te Opera HNK, izvijestila je novinarka Iva Magušić-Dumančić za Dnevnik HTV-a.

Prošlo je 70. godina od osnutka Hrvatske matice iseljenika, a kako ističu njihova tradicija i misija ostaju iste – povezivanje i suradnja s Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, odnosno žive i rade diljem svijeta. Takvih je trenutačno oko 3,5 milijuna.

Pokrovitelj koncerta je Vlada Republike Hrvatske, a između ostalih, prisutan je bio Dragan Čović, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Zvonko Milas te predsjednik Zoran Milanović. Svi oni održali su i prigodne govore.

Govor predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović je čestitajući 70. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja institucije koja povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku, rekao da je “hrvatska nacija jedan san koji je sanjan, a koji se kao većina snova mogao i neostvariti“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Svi ostali su ti koji su san pretvorili u stvarnost, polako i mukotrpno, kao i svaku veliku priču. To je ovisilo o malo dobrih ljudi, malo pravih ljudi, oni uvijek čine razliku. Da se ti ljudi u jednom trenutku europske povijesti nisu okupili oko ideje i oko akcije, pitanje je bi li bilo hrvatske nacije u današnjem smislu riječi, rekao je predsjednik Milanović.

– Naša ideja je ostvarena zahvaljujući onima koji su imali pameti i organizacijske sposobnosti, onima koji su obranili ovu državu koju danas imamo, koja je naša, koja je dobra i od koje bolje nemamo i nećemo imati, dodao je predsjednik.

Milanović je rekao kako su velike šanse da Hrvatsku stavimo tamo gdje joj je mjesto, među najnaprednije države Europe. “Tamo gdje nikada nije bila, ali tamo gdje joj je mjesto”, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

STIGLA NA OMILJENU DESTINACIJU: Nina Badrić na Hvaru bez šminke

VIŠE SU OD PRIJATELJA: Plesačica Tina Walme u vezi sa glumcem Markom Petrićem?