in

Sve više tržnih centara u SAD-u ide u stečaj

Slatka-Tajna.Eu

Washington Prime Group, vlasnik tržnih centara na više od 100 lokacija širom Sjedinjenih Američkih Država, podnijela je zahtjev za uvođenje stečaja, pozivajući se na posljedice mjera zatvaranja tokom korona pandemije.

Grupa sa sjedištem u Kolumbusu, u državi Ohajo, podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota po osnovu poglavlja 11 američkog zakona o stečaju, navodeći da joj je covid-19 “stvorio znatne probleme” i da je ovaj korak “neophodan”, izvještava CNN.

Washington Prime je obezbijedio 100 miliona dolara novih sredstava za podršku svakodnevnom poslovanju, tako da može “nastaviti normalan rad bez prekida”.

Akcije Washington Prime-a su se stropoštale nakon ove vijesti za čak 55 posto na trgovanju prije zvaničnog otvaranja Njujorške berze, a u posljednjih 12 mjeseci su pale za 60 posto.

Promjena potrošačkih navika i pandemija uzdrmali su maloprodajnu industriju tokom 2020.godine, pa su još dva vlasnika tržnih centara u SAD, CBL Properties i Preit podnijeli prošle godine zahtjeve za stečaj navodeći kao razlog slične probleme.

“Tokom finansijskog restrukturiranja, nastavit ćemo raditi na maksimiziranju vrijednosti naše imovine i naše operativne infrastrukture”, izjavio je izvršni direktor Washington Prime-a, Lu Conforti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iz kompanije su naveli da “sprovođenje sveobuhvatnog i sporazumnog finansijskog restrukturiranja” ima za cilj smanjenje njihovog duga “teškog” skoro milijardu dolara.

Pandemija je ubrzala prelazak na kupovinu putem Interneta, a nastavak rasta e-trgovine dovest će do zatvaranja sve većeg broja fizičkih prodavnica kada se pandemija okonča, predviđaju analitičari specijalizirani za trgovinu na malo u švicarskoj UBS banci.

U njihovom izvještaju se procjenjuje da će u narednih pet godina biti zatvoreno oko 80.000 prodavnica, kao i da će u istom periodu opasti broj američkih tržnih centara, dodaje CNN.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Građani se moraju sami brinuti za svoju budućnost

Održana 39. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine: Olakšan ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu