in

Naučnici razvili magnetski nanomaterijal koji sprečava krivotvorenje novca

Slatka-Tajna.Eu

Međunarodni istraživački tim pod rukovodstvom ruskog Nacionalnog instituta nauka i tehnologije Nust Misis razvio je novi nanokompozit željeza, kobalta i nikla s prilagodljivim magnetskim svojstvima. Ovaj nanokompozit mogao bi se koristiti za zaštitu novca i vrijednosnih papira od krivotvorenja.

Novi nanokompozit željeza, kobalta i nikla dobijen je hemijskim taloženjem, nakon čega slijedi postupak redukcije.

“Ova je metoda jednostavna i, što je najvažnije, omogućava kontrolu svojstava proizvoda u svakoj fazi njegove proizvodnje i proizvodnju hemijski čistih nano prahova s danim sastavom, oblikom i disperzijom”, rekao je Juri Konjukov iz Odjeljenja za funkcionalne nano sisteme i visokotemperaturne materijale pri Nust Misisu.

Novi kompozit primjenjiv je i na magnetske gume i različite magnetski povezane uređaje. Druga potencijalna aplikacija je zaštita novca i vrijednosnih papira od krivotvorenja, navode naučnici u svom radu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Istraživači intenzivno rade na razvoju tankih, fleksibilnih i relativno prozirnih metal-polimernih kompozita za zaštitu od elektromagnetskih smetnji oklapanjem (EMI). Korištenje novog nanokompozita s kontrolisanim magnetskim svojstvima kao magnetskog punila moglo bi dovesti do napretka u EMI zaštiti, smatra Konyukhov.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Austrija pokvarila povijesni nastup Sjeverne Makedonije / Bljesak.info

Marina Tucaković konačno stala na noge! Oglasio se njen suprug Futa, a tom prilikom je otkrio ono što je zanimalo mnoge! – Ekspanzija.com