in

Tisuće Mađara prosvjedovalo protiv projekta kineskog sveučilišta

Slatka-Tajna.Eu

Tisuće Mađara prosvjedovale su u subotu protiv planova nacionalističke vlade premijera Viktora Orbana da se otvori mađarska podružnica kineskog sveučilišta Fudan.

Građani su ljutiti zbog toga što bi instituciju koju kontrolira Kineska komunistička stranka trebali financirati mađarski porezni obveznici.

Prosvjednici su izrazili bijes zbog mjesta budućeg sveučilišta u Budimpešti na kojem se planirala gradnja jeftinih domova za studente.

Viktor Orban
pokazuje sklonosti prema Pekingu i Mađarska je nedavno stavila veto na odluke EU-a koje su bile kritične prema Kini.

Gradske vlasti protive se projektu.

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony rekao je okupljenima pred parlamentom da prosvjed nije usmjeren protiv Kine ili Kineza, nego protiv Orbanovog ograničavanja akademskih sloboda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Podsjetio je da je 2018. iz države izbačeno Srednjeeuropsko sveučilište koje je osnovao američki filantrop George Soroš i na političko preuzimanje budimpeštanskog Sveučilišta za kazališne i filmske umjetnosti 2020. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mega preko Partizana do istorijskog finala

PAULA HUBLIN RADI VRADŽBINE: Dečku staviš tri kapi menstruacije u kafu i on za tobom poludi