in

MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV: Nermin Alešević i Marko Pandža oslobođeni optužbi

Slatka-Tajna.Eu

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom su Marko Pandža i Nermin Alešević zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za primanje, odnosno davanje dara.

Kako je rečeno tokom izricanja presude, Sud je optužene “oslobodio u nedostatku dokaza, kojih u ovom predmetu nije ni bilo”. Sud je na prošlom ročištu donio odluku da je većina dokaza nezakonita i da je Tužilaštvo BiH prekršilo odredbe zakona u toku istrage.

Tužilaštvo BiH tereti Pandžu da je u svojstvu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počinio primanje dara, a Aleševića za davanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici, Pandža je 2018. godine, radi nelegalnog ostvarivanja vlastite koristi, zahtijevao novac za sebe da bi kao posrednik utjecao na Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), da iskoristi svoju funkciju i vrši pritisak na nekadašnju glavnu tužiteljicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidu Burzić da utječe na postupajućeg tužioca da izvrši radnju koju bi inače morala izvršiti i da uzme u rad predmet za koji je bio zainteresovan optuženi Alešević.

Pandža je, kako se navodi u optužnici, zaprimio novac za sebe, i to nakon što mu se Alešević ranije požalio da ima problema u pravosudnim institucijama u Unsko-sanskom kantonu i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

– Stvorio je uvjerenje kod Nermina Aleševića da je u mogućnosti da preko svojih kolegijalnih i prijateljskih veza s Vladimirom Jurišićem, koji je, inače, kum Milana Tegeltije, može ostvariti kontakt s Tegeltijom, koji mu može pomoći, odnosno da može utjecati na postupajućeg tužioca da uzme predmet u rad, odnosno da može utjecati na ubrzanje postupka, te obećao Aleševiću da će organizovati sastanak s Tegeltijom – stoji u optužnici.

Aleševića optužnica tereti da je, svjestan da nezakonito postupa, nudio i dao Pandži 2.000 KM da kao posrednik utječe na Tegeltiju radi rješavanja njegovog predmeta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU optužnici se navodi da su se optuženi 23. novembra 2018. godine u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu sastali s Tegeltijom i Jurišićem, kojom prilikom je Alešević ispričao svoj problem u pravosudnim institucijama Unsko-sanskog kantona i sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, nakon čega je Tegeltija obećao da će provjeriti s Burzić šta je s tim predmetom.

Prije sastanka, prema optužnici, Pandža je upozorio Aleševića da ne spominje novac na sastanku da bi nakon sastanka od Aleševića tražio novac za sebe i Tegeltiju kako bi mu pomogao u rješavanju predmeta, nakon čega je Alešević Pandži dao 2.000 KM, koje je on zadržao za sebe.

Suđenje im je počelo u aprilu 2021. godine. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, piše BIRN.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako Mostarac Zvuči Strancima (Hercegovački Naglasak) Mostar – Smješno – Moraš Poslušat

Elena Babić karijeru nastavlja u Češkoj