in

Borell: Ministri EU složno podržali teritorijalni integritet i suverenitet BiH / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jaka podrška teritorijalnom integritetu i suverenitet Bosne i Hercegovine svih ministara EU i to moram podvući, kazao je Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku nakon današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove.

Ministri su se složili da Bosna i Hercegovina ove godine mora ubrzati izborne i ustavne reforme, kazao je Borell.

”Moramo ovo osigurati putem svakodnevnih uključenja u procese našeg predstavnika u BiH i u Sarajevu”, kazao je

On je tijekom današnjeg sastanka Vijeća EU i debate o zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne prijedloge za jačanja EU angažmana u regiji.

Video: Ministri EU o Zapadnom Balkanu

”Nećemo čekati još dvije godine, niti dva mjeseca, prije nego što stavimo zapadni Balkan ponovo na EU agedu. Prije ljeta ponovo ćemo razgovarati i razmotrit ćemo prijedloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažiramo u regiji poručio je Borell.

On naglašava da su se ministri vanjskih poslova EU tijekom strateške debate o zapadnom Balkanu složili u ocjeni da “regija ima specijalnu ulogu u Europi i za Europu”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuZa sljedeći tjedan je najavio da će organizirati večeru za lidere zapadnog Balkana u Bruxelles.

”Na večeri ćemo razmotriti cijelu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Regija je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sljedeće nedjelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kazao je.

Govoreći o Zapadnom Balkanu ministri su se složili da treba ubrzati proces pristupnih pregovora s EUropskom unijom, a posebno je istaknuo Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Integracija Srbije i Crne Gore u EU mora krenuti naprijed, istaknuo je on.

Trebamo ubrzati proces vizne liberalizacije za Kosovo. Očigledno je i opredjeljenje za rješavanje dijaloga između Beograda i Prištine, koji je zakazan da počne prije kraja lipnja prenosi BHRT.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OSVOJILA GA NAGLASKOM: Djevojka Bake Praseta je iz Doboja

KAO S NASLOVNICA: Tamara Đurić osvaja društvene mreže