in

TUŽNA VIJEST: Preminuo je arhitekta Namik Muftić, projektant sarajevskih Ciglana

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/02/muftic.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/02/muftic.jpg”,”caption”:”Namik Muftiu0107″,”bg”:”b0a8a8″}]

Preminuo je arhitekta Namik Muftić, autor nekoliko značajnih projekata u bivšoj Jugoslaviji. Među njegovim najpoznatijim projektima je sarajevsko naselje Ciglane. Preminuo je u 84. godini.

Vijest o smrti Muftića objavila je Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine koja ga je predstavila kao velikanom bosanskohercegovačke arhitekture. Muftić je preminuo nakon bitke s kratkom i teškom bolešću.

Radio je u nekoliko značajnih institucija i kompanija. Bio je uposlenik Zavoda za planiranje Grada Sarajeva i Instituta za studije i projektovanje Dom Sarajevo. U Izvršnom odboru Grada Sarajeva bio je sekretar za urbanizam, prostorno planiranje, saobraćaj i stambene poslove.

U SOUR Investprojektu je bio voditelj za strana tržišta, a onda i direktor. Radio je i u sarajevskoj firmi Arco AD.

Zajedno s arhitektom Radovanom Delalleom je projektovao naselje Ciglane, vanjsko uređenje prostora Gradine u sklopu Memorijalnog centra Jasenovac, te je radio na regulacionom planu za još jedno sarajevsko naselje – Alipašino polje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Muftić je realizovao i projekte Šehidskog spomen mezarja Kovači u Sarajevu, okrugle džamije na Ciglanama i Mevlevijske tekije na Kovačima.

U Asocijaciji arhitekata su napomenuli da je 1999. dobio nagradu Collegium Artisticuma. Nagrađivan je i na drugim arhitektonskim konkursima.

Rođen je 1937. godine, a diplomirao je 1964. na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Početkom 70-ih godina je pohađao postdiplomski studij iz oblasti vanjskog uređenja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nema više mog Šabana: Menadžer Sabit Saša Dervišević i o stanju na estradi: Da su me mnogi pjevači poslušali i ulagali novac u neki biznis, danas ne bi kukali

Rekord karijere Vasilija Micića