in

Usvojena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027

Slatka-Tajna.Eu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je jedan od ključnih strateških dokumenata, Strategiju razvoja Federacije BiH 2021-2027. godina u kojoj su definirana četiri prioritetna cilja.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je podsjetio da je Federalni parlament 2017. usvojio Zakon o razvojnom planiranju, što je urađeno uz pomoć USAID-a i po čemu smo bili prvi u regiji što predstavlja veliku uspjeh. Na osnovu tog zakona Vlada je 2018. godine donijela odluku o izradi strategije razvoja.

Novalić je naglasio da je u procesu izrade strategije učestvovalo 476 članova, radnih grupa i na radionicama 1.400 učesnika svih nivoa vlasti i nevladinog sektora.

“Defisana su četiri strateška cilja – ubrzan ekonomski razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, prosperitetan i inkluzivan društvani razvoj i transparentan, efikasan i odgovoran javni sektor”,dodao je Novalić.

Strategija će, prema njegovim riječima, opredijeliti i rad svih vlada u FBiH, praktično u narednih deset godina. Prvi put su u strateškom dokumentu izdvojene i aktivne mjere čija realizacije daje značajan efekat na makroekonomske pokazatelje u FBiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Pod tim mjerama podrazumijevam prije svega strukturne reforme koje smo započeli još Reformskom agendom i dokumantom socioekonomskih reformi”,ističe Novalić.

Prema procjenama relevantnih međunarodnih i domaćih institucija, kako je naglasio federalni premijer, potpuna realizacija aktvnih mjera donosi značajan rast GDP-a koji je osnov za sve druge napretke u našem društvu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Jezeru u BiH čekali slijetanje na Jezero na Marsu

 Prirodne ljepote BiH: Nacionalni park „Sutjeska“