in

 Prirodne ljepote BiH: Nacionalni park „Sutjeska“

Slatka-Tajna.Eu

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH, po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser BiH. Kao rijetko gdje, ovdje se može vidjeti ljepota prirode: huk i mistična tišina šume, žubor bistrih rijeka, zov divljači, čudesna igra sjenki na jezerima Zelengore. Priroda je zaista bogato obdarila ovaj jedinstveni kutak Balkana.

U nacionalnom parku se nalazi najviši planinski brh u BiH – Malgić 2386m, veći dio Volujaka, Zelengore, Lelije. Najveći vodeni tokovi u parku su Drina, Piva, Sutjeska. U samom srcu parka smješten je i prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka. Administrativno sjedište parka je Tjentište. Na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije, veliki broj arheoloških nalazišta, etničkih i istorijskih obilježja.

Ponude Nacionalnog parka „Sutjeska

Kampovanje – Kamp „Sutjeska“

Kamp se nalazi na Tjentištu. Ima sve što je potrebno za ugodan boravak – bungalove, auto – kamp.

Bazen
U sklopu parka nalazi se i bazen veličine 16000 kvadratnih metara. Pruža idealno osvježenje u ljetnom periodu.

Planinarenje
Ljudi uglavnom posjećuju park „Sutjeska“ jer žele uživati u prekrasnoj prirodi, pa tako postoje označene staze namjenjene planinarima. Ukupno je 9 pješačkih staza, od kojih je najduža 22 kilometra.

Biciklistička staza

Za one koji vole istraživati prirodu biciklom postoji staza posebno namijenjena za tu svrhu. Dužina staze je 48 kilometara. Počinje u Tjentištu, a završava na Orlovačkom jezeru.

Rafting
Posjetioci koji žele isprobati rafting, mogu to uraditi na rijeci Tari u kanjonu Sutjeske. Za spust niz Taru dobija se oprema i stručno osoblje koje ih vodi.

Muzički festival

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Muzički festival, OK Fest, održava se u julu svake godine na Tjentištu. Pored cjelodnevnog muzičkog programa posjetiocima se nudi rafting i šetnja planinskim stazama.

Manifestacije
Januar

Hajka na vuka.

 

Maj
Ribolovna manifestacija „Lov na pastrmku na brzim vodam“. Obilježavanje dana Evroparc-a, s obzirom da je nacionali park „Sutjeska“ član evropske federacije parkova, promoviše zdrav odnos čovjeka prema prirodi i njegovom okruženju.

Jun
Obilježavanje međunarodnog dana zaštite životne sredine. Obilježavanje „Dana bitke na Sutjesci“. Parkovijada.

Avgust
Planinarska akcija „Jezera Zelengore“ – obilazak osam jezera i osam vrhova Zelengore.

Septembar
Turističko-sportsko-rekreativna vožnja terenskim vozilima na Zelengori. Ova manifestacija ima promotivni karakter kao i takmičarski, a sve u cilju predstavljanja prirodnih ljepota nacionalnog parka „Sutjeska“.

Izvor: https://www.visitmycountry.net/bosnia_herzegovina/bh/index.php/nacionalni-parkovi

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Usvojena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027

Zbog ove četiri stvari starite preko noći